NOAPTEA PERSEIDELOR: Când şi cum pot fi observate la activitatea lor maximă - FOTO

Curentul de meteori Perseide va avea activitatea maximă în noaptea de miercuri spre joi, după 22.00, ora României, acestea putând fi observate cel mai bine de pasionaţii de fenomene astronomice din locurile cu cer curat, în special de la ţară, de la munte şi de la marginea oraşelor mari.

8528 afișări
Imaginea articolului NOAPTEA PERSEIDELOR: Când şi cum pot fi observate la activitatea lor maximă - FOTO

Perseide (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute şi pentru că pot fi observate în perioada concediilor şi a vacanţelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

În perioada 10 - 15 august, curentul de meteori Perseide este foarte activ, iar momentul de activitate maximă va fi anul acesta în noaptea de miercuri spre joi, după ora 22.00, ora României. În aceasta perioadă se vor observa cei mai mulţi meteori.

Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o "perseidă".

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Astfel, din oraşele mari nu se pot observa mulţi meteori. Potrivit specialiştilor în astfel de fenomene, cel mai bun loc de observaţie este de la ţară şi de la munte, însă perseidele pot fi observate şi de la marginea oraşelor mari.

Persoanele care vor observa perseidele din zonele cu cer curat pot vedea maximum 100 de meteori pe oră, iar cele care vor privi acest fenomen astronomic din oraşe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Pentru vedea meteori, cei interesaţi nu au nevoie de un instrument astronomic. Le trebuie însă un sac de dormit sau un şezlong, pe care să stea întinşi, dar şi îmbrăcăminte groasă având în vedere că uneori nopţile de august pot fi răcoroase.

Pentru a vedea cât mai mulţi meteori, este nevoie ca persoanele interesate să privească cerul cel puţin o oră. Cu cât vor observa mai mult, cu atât vor vedea mai mulţi meteori. Totuşi, aceştia trebuie să ia şi pauze scurte pentru a se dezmorţi, după cum recomandă specialiştii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Totodată, dacă doresc ca observaţiile lor să fie utile oamenilor de ştiinţă, este nevoie ca la fiecare meteor observat să noteze: ora, minutul, secunda când a apărut; locul de unde a venit (constelaţia); strălucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine. În acest caz, cei interesaţi sunt invitaţi să ia legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracţiune de secundă poate fi văzut acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar "pietroiul" care uneori cade pe Pământ se numeşte meteorit.

Toate aceste particule de praf din curentul perseidelor vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici