Nou acord pentru protejarea Titanicului. Statele care vor „acorda sau refuza autorizaţii de a intra în epavă sau de a scoate obiecte din aceasta"

Epava pachebotului Titanic, care s-a scufundat în 1912, va fi protejată de turişti şi exploratori printr-un acord inedit încheiat între SUA şi Marea Britanie, care intră în vigoare marţi, a anunţat ministrul britanic al Apelor, Nusrat Ghani, potrivit Le Figaro.

904 afișări
Imaginea articolului Nou acord pentru protejarea Titanicului. Statele care vor „acorda sau refuza autorizaţii de a intra în epavă sau de a scoate obiecte din aceasta"

Sursa FOTO: Profimedia Images

Potrivit acordului, cele două ţări pot "acorda sau refuza autorizaţii de a intra în epavă sau de a scoate obiecte din aceasta".

Epava se află în ape internaţionale şi era protejată anterior doar de convenţia UNESCO privind conservarea patrimoniului cultural subacvatic.

Transatlanticul Titanic s-a scufundat în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg în nordul Oceanului Atlantic, în timpul călătoriei sale inaugurale, de la Southampton (Marea Britanie) la New York (Statele Unite). Proprietate a companiei White Star Line, Titanicul era cel mai mare pachebot din epoca sa. Construit în şantierele navale din Belfast, Titanicul s-a scufundat în decurs de trei ore, făcând circa 1.500 de victime, dintre cei 2.224 de pasageri. Epava sa se află pe fundul oceanului, la o adâncime de 3.800 de metri.

De la descoperirea sa, în 1985, la 650 de kilometri de coastele canadiene, epava a fost asaltată de căutătorii de comori şi turişti.

După o expediţie în 2012, cercetătorii au descoperit că unele părţi ale epavei au fost distruse recent. În plus, s-au constatat cantităţi îngrijorătoare de deşeuri aruncate din bărcile care s-au perindat prin zonă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici