"Nymphomaniac", "Leviathan" şi "Winter Sleep", nominalizate la premiile Academiei de Film Europene

"Nymphomaniac", "Leviathan", "Winter Sleep", "Ida" şi "Force Majeure" au fost nominalizate la categoria "cel mai bun film european al anului" la ediţia din acest an a premiilor Academiei de Film Europene (European Film Awards, EFA), care sunt considerate Oscarurile europene.

191 afișări
Imaginea articolului "Nymphomaniac", "Leviathan" şi "Winter Sleep", nominalizate la premiile Academiei de Film Europene

"Nymphomaniac", "Leviathan" şi "Winter Sleep", nominalizate la premiile Academiei de Film Europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nominalizările pentru premiile Academiei de Film Europene au fost anunţate, sâmbătă, la Festivalul Filmului European de la Sevilla. Cea de-a 27-a gală EFA 2014 va avea loc pe 13 decembrie, la Riga, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

La cea mai importantă categorie - cel mai bun film european al anului - au fost nominalizate "Nymphomaniac Director's Cut - Volume I & II", de Lars von Trier, "Winter Sleep", de Nuri Bilge Ceylan, câştigătorul Palme d'Or la ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes, "Leviathan", de Andrey Zvyagintsev, câştigător al premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes şi propunerea Rusiei la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, "Ida", de Pawel Pawlikowski, şi "Force Majeure", de Ruben Östlund.

La categoria "cea mai bună comedie europeană" au fost nominalizate peliculele "Carmina & Amen", de Paco León, "Le Week-end", de Roger Michel, şi "The Mafia Only Kills in The Summer", de Pierfrancesco Diliberto.

La secţiunea "cel mai bun regizor european al anului" au fost nominalizaţi: Nuri Bilge Ceylan ("Winter Sleep"), Steven Knight ("Locke"), Ruben Östlund ("Force Majeure"), Paweł Pawlikowski ("Ida"), Paolo Virzì ("Human Capital") şi Andrey Zvyagintsev ("Leviathan").

Artistele Marian Alvarez ("Wounded"), Valeria Bruni Tedeschi ("Human Capital"), Marion Cotillard ("Two Days, One Night"), Charlotte Gainsbourg ("Nymphomaniac Director's Cut - Volume I & II), Agata Kulesza "("Ida") şi Agata Trzebuchowska ("Ida") au fost nominalizate la categoria "cea mai bună actriţă europeană a anului".

La categoria "cel mai bun actor european al anului" au fost nominalizaţi: Brendan Gleeson ("Calvary"), Tom Hardy ("Locke"), Alexey Serebryakov ("Leviathan"), Stellan Skarsgård ("Nymphomaniac Director's Cut - Volume I & II) şi Timothy Spall ("Mr. Turner").

La secţiunea "cel mai bun scenarist" au fost nominalizaţi: Ebru Ceylan şi Nuri Bilge Ceylan ("Winter sleep"), Jean-Pierre şi Luc Dardenne ("Two Days, One Night"), Steven Knight ("Locke"), Oleg Negin şi Andrey Zvyagintsev ("Leviathan") şi Paweł Pawlikowski şi Rebecca Lenkiewicz ("Ida").

Dintre aceste pelicule, cei peste 3.000 de membri cu drept de vot ai Academiei de Film Europene vor alege câştigătorii premiilor care vor fi decernate în cadrul galei din 13 decembrie, de la Riga.

Pe de altă parte, un juriu format din şapte persoane, care a fost convocat la Berlin, a decis să acorde mai multe premii în cadrul ediţiei din acest an a European Film Awards, care au fost anunţate tot sâmbătă.

Astfel, trofeul "Carlo di Palma", decernat în cadrul categoriei "European Cinematographer Award 2014", va fi decernat lui Łukasz Żal şi lui Ryszard Lenczewski pentru pelicula "Ida".

La categoria "cel mai bun editor de film al anului" câştigător a fost desemnat Justine Wright, pentru lungmetrajul "Locke".

Câştigătorul premiului la categoria "cel mai bun designer european de producţie" a fost desemnat Claus-Rudolf Amler, pentru "The Dark Valley", în timp ce câştigătoarea secţiunii "cel mai bun designer european de costume" a fost desemnată Natascha Curtius-Noss, tot pentru pelicula "The Dark Valley".

Premiul categoriei "cel mai bun compozitor european de muzică de film" a fost câştigat de Mica Levi, pentru pelicula "Under The Skin", în timp ce trofeul secţiunii "cel mai bun mixaj de sunet" a fost câştigat de Joakim Sundström, pentru lungmetrajul "Starred Up".

Pe de altă parte, Academia de Film Europeană a anunţat joi nominalizările la categoria "cel mai bun documentar", la care concurează şi lungmetrajul "Waiting for August", de Teodora Ana Mihai.

Filmul "Waiting for August" prezintă povestea Georgianei, o tânără în vârstă de 15 ani care locuieşte cu cei şase fraţi ai săi într-o locuinţă socială din Bacău. Mama lor, Liliana, a plecat la muncă în Torino şi se va întoarce în vară. În absenţa mamei, Georgiana devine capul familiei, perioada de adolescenţă fiind brusc încheiată.

Cea de-a 27-a gala European Film Awards va avea loc pe 13 decembrie, la Riga. Ceremonia va fi difuzată în direct pe site-ul www.europeanfilmawards.eu, iar în România va putea fi văzută la televiziunea HBO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici