O carte pe zi: "În ape adânci" de Paula Hawkins

O mamă singură, Nel Abbott, se îneacă în Bulboana Înecaţilor, unde, pe vremuri, erau aduse vrăjitoarele şi scufundate până piereau. E pretextul pentru un thriller remarcabil.

399 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "În ape adânci" de Paula Hawkins

O carte pe zi: "În ape adânci" de Paula Hawkins

Paula Hawkins a lucrat ca jurnalist financiar timp de cincisprezece ani înainte să se dedice literaturii. Primul său thriller, Fata din tren, a fost publicat în 50 de ţări, s-a vândut în peste 20 milioane de exemplare în toată lumea şi a fost ecranizat cu mare succes. Pentru al doilea roman, tot un thriller, cel de faţă, abia apărut, drepturile de ecranizare au fost achiziţionate tot de către DreamWorks Pictures, compania hollywoodiană care a produs ecranizarea de excepţie a romanului Fata din tren.

O mamă singură, Nel Abbott, se îneacă în Bulboana Înecaţilor, unde, pe vremuri, erau aduse vrăjitoarele şi scufundate până piereau. ("Fiindcă aşa începe: cu înotul vrăjitoarelor – proba de apă. Acolo, la bulboana mea, în acel liniştit colţ de paradis aflat la mai puţin de o milă de unde sunt în clipa asta, aici le aduceau, le legau şi le aruncau în râu, ca să se scufunde sau să înoate. Se spune că femeile au lăsat ceva din ele în apă, se spune că apa păstrează ceva din puterile lor, fiindcă de atunci le-a atras spre ţărmurile sale pe cele fără noroc, pe cele disperate, pe nefericite, pe rătăcite. Vin aici ca să înoate cu surorile lor.") Fiica ei Lena, de cincisprezece ani, crede că s-a sinucis; sora ei crede altceva şi începe să pună întrebări şi află că Nel avea un număr de duşmani, întâi de toate pentru că se apucase să scrie o carte despre toţi înecaţii în Bulboană, fiecare poveste aducând la lumină amănunte pe care rudele celor morţi le voiau uitate şi şterse din memorie. Nel Abbott este ultima dintr-un lung şir de femei înghiţite de apele râului. Cu câteva săptămâni înaintea morţii ei, pierise în aceeaşi Bulboană şi cea mai bună prietenă a Lenei, tot în împrejurări neelucidate.

Toate se petrec în Beckford, un orăşel din zona rurală a Angliei, nesănătos pentru femei, cu un râu care îl traversează, dar şi un peisaj de poveste. Aici în secolul 17 a fost ucisă o femeie, acuzată că ar fi vrăjitoare şi umbra ei se întinde peste secole. Acţiunea se petrece în august 2015. Cel puţin unsprezce naratori se adună în roman, să ne spună povestea (în "Fata din tren" nu erau decât trei). Surprizele se adună şi ele: poveşti de adulter, de pedofilie, de ură, gelozii şi invidii.

Un thriller remarcabil, puternic, dar parcă fără impactul precedentului roman.


Paula Hawkins – În ape adânci. Editura Trei. Traducere din engleză de Camelia Ghioc. 430 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici