O femeie a trăit 99 de ani fără să ştie că suferea de o afecţiune rară. Doar unul din 50 de milioane de oameni ajunge la vârsta adultă

O femeie de 99 de ani din Statele Unite ar fi murit fără să ştie vreodată că multe dintre organele ei nu se aflau în locurile în care ar fi trebuit, transmite USA Today.

4765 afișări
Imaginea articolului O femeie a trăit 99 de ani fără să ştie că suferea de o afecţiune rară. Doar unul din 50 de milioane de oameni ajunge la vârsta adultă

O femeie care şi-a donat corpul pentru cercetări ştiinţifice ar fi murit fără să ştie că organele ei erau în locurile greşite | FOTO

Rose Marie Bentley este considerată a fi cea mai în vârstă persoană cu afecţiunea medicală rară numită „Situs inversus cu levocardie”, ceea ce face ca inima să fie în locul potrivit, dar ficatul şi alte organe abdominale să se dezvolte pe partea stângă a corpului, contrar anatomiei umane tipice.

Studenţii la medicină de la Universitatea din Portland au descoperit condiţia medicală a lui Bentley în timpul unui curs de anatomie. Cameron Walker, profesor asistent de anatomie, spune că elevii săi au observat mai întâi că vasele de sânge din pieptul lui Bentley erau formate ciudat, dar nu şi-au dat seama de amploarea situaţiei până mai târziu în semestru.

„Când ne-am uitat la organele abdominale - organele tractului digestiv - acestea au fost formate în partea stângă", afirmă Walker. „N-am mai văzut niciodată aşa ceva şi elevii au fost la fel de fascinaţi", continuă profesorul.

„Situs inversus cu levocardie” apare la aproximativ una din 22.000 de naşteri, iar prognosticul este în general greu de stabilit, potrivit unui studiu publicat în Singapore Medical Journal. Potrivit cercetării, doar două cazuri de pacienţi cu această afecţiune care au trăit pănă la 70 de ani au fost documentate, scrie USA Today.

Walker estimează că doar unul din cei 50 de milioane de oameni născuţi cu condiţia lui Bentley trăieşte suficient de mult pentru a ajunge la vârsta adultă. În timp ce acest „aranjament special de organe” este de obicei asociat cu probleme grave ale inimii, el a spus că inima lui Bentley era în mare parte în stare bună.

Familia lui Bentley susţine că singura afecţiune cronică de care a suferit aceasta a fost artrita şi, în ciuda faptului că trei organe au fost îndepărtate în timpul vieţii, doar chirurgul care i-a scos apendicele a înregistrat locaţia neobişnuită a organelor în notele sale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici