O maşină de scris a naziştilor, vândută la licitaţie pentru un preţ record - FOTO

O maşină de scris pe care au folosit-o naziştii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost vândută la o licitaţie din New York pentru suma record de 365.000 de dolari.

642 afișări
Imaginea articolului O maşină de scris a naziştilor, vândută la licitaţie pentru un preţ record - FOTO

O maşină de scris a naziştilor a fost vândută la licitaţie pentru o suma exorbitantă (Imagine: Shutterstock/Arhiva Mediafax Foto)

Maşina de scris M4 este una dintre cele mai sofisticate şi a fost dezvoltată pentru transmiterea de coduri secrete în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când naziştii se temeau că aliaţii ar putea să le decodeze mesajele criptate. 

Exemplarul extrem de rar şi pe deplin operaţional s-a vândut pentru 365.000 de dolari în New York, stabilind un nou record la licitaţie, informează The Guardian

Maşina de scris M4 a fost construită între anii 1943 şi 1945, este una dintre cele aproximativ 150 de exemplare care au rezistat în timp din 1.500 care au fost construite pentru Germania nazistă în încercarea de a se apăra de Aliaţi.

Un purtător de cuvânt pentru Bonhams a spus că suma de 365.000 de dolari, preţul de vânzare, a stabilit un record mondial pentru o maşină Enigma vândută la licitaţie. Cumpărătorul a fost identificat doar ca un colecţionar privat.

M4 este dotată cu patru rotoare, fapt ce o face una dintre cele mai sigure maşinil de criptare Enigma şi a fost folosită pe submarine navale. Fabricarea acesteia a fost comandată de către amiralul german Karl Dönitz, şi în primă fază a ajutat la capturarea unui vas al Aliaţilor în luna august a anului 1941.

Din cele 50 de maşini Enigma expuse în muzee din întreaga lume, numai şapte sunt M4S, a declarat casa de licitaţie. Bonhams, specialist în maşinile Enigma ale naziştilor a declarat: "Maşina Enigma este un dispozitiv de criptare de exceptie, unul dintre cele mai sofisticate şi complicate de acest tip".

Bonhams a mai vândut o maşină complet operaţională, un M3 Enigma, pentru suma de 269. 000 de dolari la o licitaţie în New York în aprilie anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici