O partitură de Ludwig van Beethoven, vândută la licitaţie pentru 100.000 de dolari

O partitură semnată de compozitorul Ludwig Van Beethoven a fost vândută pentru suma de 100.000 de dolari la o licitaţie care a avut loc la New York, potrivit contactmusic.com.

171 afișări
Imaginea articolului O partitură de Ludwig van Beethoven, vândută la licitaţie pentru 100.000 de dolari

O partitură de Ludwig van Beethoven, vândută la licitaţie pentru 100.000 de dolari

Partitura, de 30 de pagini, a fost găsită de un evaluator din Connecticut, muzicianul Brendan Ryan, în timpul unei vizite în locuinţa unei femei care voia să vândă mai multe obiecte personale, potrivit ziarului The Greenwich Time.

Brendan Ryan a recunoscut partitura semnată de Beethoven după scrisul de mână al celebrului compozitor, precum şi după indicaţiile şi simbolurile prezente în cele 30 de pagini.

La vârsta de doar 10 ani, tatăl compozitorului l-a retras de la şcoală, în speranţa că va putea să câştige mulţi bani de pe urma talentului său. Ca urmare a acelei decizii, scrisul de mână al tânărului Ludwig a devenit aproape ilizibil, astfel încât muzicologii întâmpină dificultăţi în zilele noastre atunci când trebuie să îi autentifice textele şi semnătura.

După ce au fost descoperite de Brendan Ryan, specialiştii au apreciat că paginile fac parte dintr-un caiet de lucru pe care compozitorul îl folosea în anul 1810.

Licitaţia a fost organizată pe 15 noiembrie, la galeria Butterscotch din Bedford, statul american New York.

Ludwig van Beethoven a început să îşi piardă auzul când se afla pe culmile carierei. A suferit, de asemenea, de aritmie, iar unii dintre istorici consideră că această afecţiune cardiacă l-a inspirat în crearea capodoperelor sale.

În ciuda tuturor acestor dificultăţi, muzica lui Beethoven a ieşit biruitoare peste veacuri, iar compozitorul german a jucat un rol important în tranziţia de la perioada clasică la cea romantică din muzica occidentală.

Ludwig van Beethoven a murit pe 26 martie 1827, la Viena, la vârsta de 56 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici