O ţară s-a retras de la Eurovision 2019, din lipsă de candidat. Artista a acuzat organizatorii de cenzură

Ucraina s-a retras de la ediţia de anul acesta a Eurovision, după ce procesul de selecţie naţională a fost afectat de tensiuni politice, pe fondul conflictului cu Rusia, potrivit bbc.com.

3701 afișări
Imaginea articolului O ţară s-a retras de la Eurovision 2019, din lipsă de candidat. Artista a acuzat organizatorii de cenzură

O ţară s-a retras de la Eurovision 2019, din lipsă de candidat

Marţi, câştigătoarea selecţiei naţionale organizate în Ucraina pentru ediţia de anul acesta a concursului Eurovision, cântăreaţa Maruv, a anunţat că nu va mai participa la competiţia muzicală, acuzând organizatorii de cenzură şi spunând că nu vrea să devină "o unealtă politică".

Pe 23 februarie, cântăreaţa Maruv a fost aleasă să reprezinte Ucraina la Eurovision 2019, cu piesa "Siren Song".

Însă organizatorul selecţiei naţionale, televiziunea de stat UA:PBC, a decis să renunţe la artistă, pe fondul conflictului cu Rusia. Mai precis, artista în vârstă de 27 de ani, pe numele real Anna Korsun, a primit un termen de 24 de ore pentru a semna un contract prin care era împiedicată temporar să susţină concerte în Rusia.

Cântăreaţa, care spune că era pregătită să îşi anuleze un turneu programat în Rusia, a refuzat în cele din urmă să semneze contractul cu televiziunea, vorbind despre "cenzură".

"Sunt cetăţean al Ucrainei, îmi plătesc taxele şi iubesc sincer Ucraina", a scris aceasta într-un mesaj publicat pe contul său de pe reţeaua de socializare online Facebook. "Dar nu sunt pregătită să transform participarea mea în competiţie în campanie de promovare pentru politicienii noştri. Sunt muzician şi nu un liliac pe scena politică", a mai scris aceasta.

"Cântăreţul care reprezintă Ucraina este şi un ambasador cultural al Ucrainei şi nu livrează doar muzică, ci prezintă şi opinia Ucrainei în lume", se arata în comunicatul televiziunii UA:PBC. Poziţia televiziunii a fost sprijinită şi de ministrul ucrainean al Culturii, care a spus că doar "patrioţii care îşi dau seama de responsabilităţile lor" ar trebui să participe la Eurovision.

UA:PBC a transmis că va începe negocierile privind alegerea unui alt reprezentant pentru Eurovision 2019, care, anul acesta, are loc în Israel, în luna mai. Însă cele două trupe situate pe locul al doilea, respectiv al treilea în finala selecţiei naţionale au refuzat să participe la manifestarea muzicală.

Ucraina şi-a câştigat independenţa după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Totuşi, Rusia este de părere că Ucraina, care are o politică pro-occidentală, este o ameninţare la adresa intereselor sale.

În 2014, liderul pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost îndepărtat, după mari proteste faţă de decizia guvernului de a abandona planurile de a semna un tratat de asociere cu Uniunea Europeană. Ulterior, Rusia a anexat Crimeea, în timp ce separatiştii pro-ruşi sprijiniţi de Moscova au iniţiat o mişcare de insurgenţă în estul Ucrainei. Peste 10.000 de persoane au fost ucise în urma confruntărilor din estul Ucrainei.

Ucraina a găzduit concursul Eurovision în 2017, iar atunci reprezentantul Rusiei nu a avut voie să participe la eveniment.

Sub sloganul "Dare to dream", Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai şi finala pe 18 mai. La ediţia cu numărul 64 a competiţiei muzicale, alături de România s-au mai înscris 41 de ţări: Albania, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Macedonia, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Ucraina şi Marea Britanie.

Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa "Toy".

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici