O treime dintre românii interesaţi de o alimentaţie sănătoasă au renunţat la produsele procesate

Românii consideră că a mânca sănătos înseamnă, în primul rând, o dietă echilibrată şi un meniu cu mai multe fructe şi legume, dar şi să mănânce mâncare proaspătă şi naturală, un consum redus de zahăr şi să gătească acasă, arată un studiu realizat de Mercury Research şi Global Market Research.

3838 afișări
Imaginea articolului O treime dintre românii interesaţi de o alimentaţie sănătoasă au renunţat la produsele procesate

sursa FOTO: Profimedia

Aproape două treimi (64%) dintre românii pe care îi interesează să mănânce sănătos afirmă că şi-au îmbunătăţit regimul alimentar în ultimele şase luni de la realizarea studiului şi doar un număr mult mai mic, de 3%, că s-a înrăutăţit, tendinţa care se observă şi la nivel global.

Potrivit sursei citate, există şi excepţii, ţări precum Japonia sau Turcia, unde pentru cei mai mulţi regimul alimentar a rămas la fel ca înainte.

La nivel global există similarităţi între obiceiurile alimentare sănătoase şi noţiunea de ce înseamnă a mânca corect, cu toate acestea sunt şi particularităţi care au fost remarcate de la regiune la regiune.

Astfel, europenii apreciază într-o mai mare măsură consumul de mâncare proaspătă şi naturală, pe când locuitorii din America de Nord sunt mai interesaţi de cerealele integrale şi alimentele cu un conţinut scăzut de sodiu, iar sud americanii pun mai mare preţ pe diete cu un aport scăzut de zahăr şi evitarea alimentelor prăjite.

Cele mai frecvente măsuri luate în ultima vreme de românii preocupaţi să mănânce sănătos au fost să introducă în alimentaţie mai multe fructe şi legume (44%), să reducă consumul de zahăr (43%), să mănânce mâncare gătită preparată acasă (39%), precum şi să reducă alimentele procesate (35%). De asemenea, peştele a fost preferat în defavoarea altor tipuri de carne, au redus consumul de carbohidraţi, de proteine animală sau consumul de lactate. La nivel global, eliminarea sau reducerea din dietă a alimentelor procesate a fost îmbrăţişată de un sfert dintre persoanele care doresc să mănânce sănătos.

Principalele motive pentru care românii consideră că merită să facă un efort să mănânce sănătos sunt legate de starea de sănătatea pe termen lung şi prevenirea problemelor medicale (26%), dar şi de dorinţa a se simţi bine şi de a avea mai multă energie (24%) sau pentru a slăbi (22%). O sănatate bună este asociată cu menţinerea greutăţii, o imunitate bună, energie sporită sau prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. De asemenea, îmbunătăţirea sănătăţii psihice şi emoţionale contează pentru o parte dintre respondenţi.

În comparaţie cu restul lumii, asiaticii sunt preocupaţi într-o mai mare măsură de funcţionarea bună a creierului, de îmbunătăţirea memoriei, concentrării, sau funcţiilor cognitive, transmite sursa precizată.

Studiul a fost realizat în 16 ţări, în luna iulie a nului trecut, de Mercury Research şi asociaţia de cercetare de piaţă, Global Market Research, în rândul persoanelor care sunt preocupate de un regim alimentar sănătos arată că produsele procesate şi gata preparate pierd teren în favoarea mâncărurilor gătite acasă cu ingrediente proaspete. Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 7400 de persoane preocupate de o alimentaţie sănătoasă, cu vârste între 18-65 de ani.

Mercury Research este o companie de cercetare de piaţă prezentă în România din anul 1994.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
alimentatie,
zahar,
peste

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici