Obama, criticat pe Internet că a refuzat limuzina pusă la dispoziţie de chinezi şi a mestecat gumă

Preşedintele american Barack Obama a fost criticat pe Internet pentru că a refuzat limuzina pe care autorităţile chineze i-au pus-o la dispoziţie la Summitul APEC, la Beijing, şi pentru că mesteca gumă atunci când a coborât din limuzina sa.

180 afișări
Imaginea articolului Obama, criticat pe Internet că a refuzat limuzina pusă la dispoziţie de chinezi şi a mestecat gumă

Obama, criticat pe Internet că a refuzat limuzina pusă la dispoziţie de chinezi şi a mestecat gumă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit USA Today online, Beijingul a făcut pregătiri cu mult înaintea summitului - catalogat cel mai important eveniment din capitala chineză de la Jocurile Olimpice de vară din 2008 -, Partidul Comunist cerându-le în urmă cu şase luni ocuitorilor oraşului să-şi cizele manierele pentru a-i primi pe liderii lumii.

În schimb, cel mai nepoliticos s-a dovedit a fi cel mai de seamă dintre invitaţi, au apreciat unii utilizatori de Internet, după ce au văzut transmisia în direct, luni seara, a sosirii celor 21 de conducători ai ţărilor membre ale Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) la bordul unor limuzine socialiste emblematice, la Water Cube, piscina olimpică.

Obama a refuzat limuzina care i-a adus pe ceilalţi lideri, unul câte unul, la Water Cube, unde a avut loc un dineu, un spectacol şi focuri de artificii. Unii chinezi l-au criticat pe Internet pentru că a preferat securitatea pe care i-o oferă limuzina prezidenţială americană, în timp ce alţii au afirmat că-i înţeleg opţiunea.

Însă preşedintele american a fost criticat foarte dur pentru că a ieşit din maşină mestecând gumă Nicorette, de când încearcă să se lase de fumat. Astfel, utilizatori chinezi de Internet, care sunt obişnuiţi cu stilul foarte rigid al conducerii partidului unic, l-au catalogat pe liderul celei mai mari puteri mondiale drept un "trântor" nepoliticos ori un "rapper" neglijent.

"Noi am organizat această reuniune atât de luxoasă, cu muzică şi dans, şi l-am văzut pe Obama ieşind din maşina sa mestecând gumă ca un trântor", a scris Yin Hong, un profesor de jurnalism de la Universitatea Tsinghua din Beijing, într-un mesaj postat pe site-ul de microblogging Sina Weibo. Serviciile unor reţele de socializare ca Twitter, Facebook, YouTube şi Instagram sunt interzise în China, de teama unor proteste politice.

Presa de stat a prezentat opinii pozitive despre reuniunile APEC, în pofida faptului că evenimentul perturbă puternic viaţa locuitorilor capitalei, după ce oficialii au decis să închidă mai multe uzine, birouri guvernamentale, şcoli, pieţe, drumuri şi restaurante pentru a reduce smogul şi a fluidiza traficul. Televiziunea Beijing a difuzat luni interviuri cu locuitori care lăudau APEC şi primeau pozitiv numeroasele restricţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici