Oliver Sacks, neurolog eminent şi scriitor de succes, a murit la vârsta de 82 de ani

Oliver Sacks, neurolog eminent şi scriitor de succes, autor al unor volume celebre, precum "Awakenings" şi "Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie", a murit, duminică, la vârsta de 82 de ani, în reşedinţa sa din New York, informează theguardian.com.

392 afișări
Imaginea articolului Oliver Sacks, neurolog eminent şi scriitor de succes, a murit la vârsta de 82 de ani

Oliver Sacks (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Oliver Sacks a murit din cauza unui cancer, a precizat Kate Edgar, asistenta personală a medicului american, care a anunţat în luna februarie, prin intermediul unui articol publicat în The New York Times, că a fost diagnosticat cu un melanom, care s-a extins în organism, generând metastaze multiple, şi că boala avansase într-un stadiu terminal.

Potrivit site-ului editurii Humanitas, Oliver Sacks s-a născut în 1933, la Londra, într-o familie de medici, şi a studiat medicina la Queen's College, Oxford. La începutul anilor '60 s-a stabilit în Statele Unite, la San Francisco. Din 1965 a locuit la New York, unde a fost profesor de neurologie la Albert Einstein College of Medicine. Preocuparea sa constantă a fost lucrul cu pacienţii suferind de boli neurologice, pentru a-i ajuta sa trăiască în condiţii cât mai apropiate de normalitate.

Oliver Sacks a îmbinat activitatea medicală cu scrisul, iar cărţile în care a prezentat publicului larg cazurile sale clinice s-au bucurat de o uriaşă notorietate internaţională - au fost traduse în 22 de limbi, în tiraje de milioane de exemplare.

În plus, opera lui Oliver Sacks a avut un mare impact asupra intelectualilor umanişti şi asupra artiştilor. Ele sunt studiate în universităţi de către neurologi, scriitori, filosofi şi sociologi.

Romanul "Awakenings" a stat la baza filmului cu acelaşi titlu din 1990, cu Robert De Niro şi Robin Williams, ce a fost nominalizat la trei premii Oscar, inclusiv la categoria "cel mai bun film". Lungmetrajul a avut la bază cercetările ştiinţifice coordonate de Oliver Sacks pe pacienţi trataţi cu un medicament experimental, care i-a ajutat să revină la viaţă, după ce au petrecut mulţi ani în comă profundă.

Acelaşi roman, publicat în 1973, a stat şi la baza unei piese de teatru scrisă de Harold Pinter, "A Kind of Alaska".

Un alt volum celebru scris de Oliver Sacks, "Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie" ("The Man Who Mistook His Wife for a Hat", 1985), a fost, de asemenea, pus în scenă, cu mare succes, în regia lui Peter Brook.

Medicul şi scriitorul britanic a publicat şi alte volume de succes, precum "Migraine" (1970), "A Leg to Stand On" (1984), "Seeing Voices" (1989), "An Antropologist on Mars" (1995), "The Island of the Colorblind" (1997), "Uncie Tungsten: Memories of a Chemical Boyhood" (2001) şi "Oaxaca Journal" (2002).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici