Oliver Stone îl laudă pe Vladimir Putin pentru faptul că "nu a renunţat la Crimeea"

Cineastul american Oliver Stone, recompensat cu trei premii Oscar pentru filmele sale, l-a lăudat într-un interviu, publicat marţi în Rusia, pe preşedintele Vladimir Putin, care, după părerea lui, "nu a renunţat la Crimeea".

417 afișări
Imaginea articolului Oliver Stone îl laudă pe Vladimir Putin pentru faptul că "nu a renunţat la Crimeea"

Oliver Stone (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mulţi americani nu înţeleg că Putin (...) apără interesele geopolitice cruciale ale Rusiei" în criza cu Ucraina, a declarat cineastul american pentru cotidianul oficial Rosiskaia Gazeta.

"NATO a curtat Ucraina cu scopul de a priva Rusia de flota ei bazată la Sevastopol, în Crimeea", peninsula ucraineană realipită în martie la Rusia după un referendum controversat, a spus Oliver Stone, adăugând că "Rusia nu putea să accepte acest lucru".

"Înţeleg motivul pentru care Putin nu a putut să renunţe la Crimeea", a spus regizorul american, care a tratat adeseori în filmele sale subiecte şi teme politice, precum asasinarea preşedintelui american John F. Kennedy şi scandalul Watergate.

Potrivit cineastului, criza din Ucraina este rezultatul strategiei NATO care încearcă să se apropie de frontierele ruseşti dispreţuind asigurările date de Washington fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, cu puţin timp înainte de dezmembrarea URSS în 1991.

Oliver Stone, care a regizat de curând o serie de documentare în zece episoade intitulată "The Untold History of the United States", despre cele mai sumbre momente din istoria americană, este coproducător, alături de mai mulţi cineaşti ucraineni, al unui documentar, "Ucraina în foc", pentru care şi-ar dori să îl intervieveze pe Vladimir Putin.

Cineastul american, al cărui următor film este consacrat lui Edward Snowden, a lăudat de altfel Moscova pentru faptul că "a acordat azil" acestui fost consultant al Agenţiei americane pentru securitate (NSA) şi a arătat astfel că "există o alternativă la lumea controlată de Statele Unite".

Extrem de angajat politic, cineastul american i-a susţinut anterior într-o manieră publică pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, fostul preşedinte venezuelean Hugo Chavez şi pe liderul cubanez Fidel Castro.

La sfârşitul lunii iulie, Oliver Stone a acuzat autorităţile americane că au desemnat, arbitrar, Rusia drept vinovat principal al prăbuşirii în Ucraina a avionului MH17 şi pentru faptul că doresc să impună poziţia lor în faţa americanilor fără să le ofere nicio dovadă.

Oliver Stone, un veteran al Războiului din Vietnam, este cunoscut pentru filmele sale cu miză ideologică, fiind şi câştigător al unui premiu Oscar pentru scenariul lungmetrajului "Midnight Express". Începând cu "JFK" până la "Născuţi asasini", filmele lui Stone au generat mereu controverse.

Un alt film recent al său, intitulat "W", despre fostul preşedinte american George W. Bush, a fost lansat în 2008, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale americane. În "W", regizorul a construit intriga pe baza conflictului oedipian dintre preşedintele George W. Bush şi tatăl său, fostul preşedinte George H. W. Bush.

Sensibil faţă de destinul ţărilor în curs de dezvoltare, Oliver Stone a realizat multe pelicule în acest registru, printre care "Comandante" (2003) şi "În căutarea lui Fidel" (2006), consacrate preşedintelui cubanez Fidel Castro, dar şi "Salvador" (1986), despre conflictele din America Centrală.

În 2010, Oliver Stone a lansat "Wall Street: Banii sunt făcuţi să circule/ Wall Street: Money Never Sleeps", continuarea filmului său din 1987 "Wall Street".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici