OMUL ŞI GÂNDUL: Alexandru Nicolae, campionul lumii la prăjit cafea

Anul acesta, lumea rafinată a cafelei a ales: Alexandru Nicolae, România. La Beijing, campion la prăjit cafea. Alegerea s-a făcut din concurenţi din toată lumea, cu acelaşi tip de cafea şi prăjitor pentru toţi cei prezenţi. Citeşte despre cum te respecţi şi tu, printr-o cafea.

2254 afișări
Imaginea articolului OMUL ŞI GÂNDUL: Alexandru Nicolae, campionul lumii la prăjit cafea

OMUL ŞI GÂNDUL: Alexandru Nicolae, campionul lumii la prăjit cafea

Dom`ne, vai de cafeaua ta! Uite omul, campionul!

Frate, vai de cafeaua ta! Uite omul tău. Campionul tău. În China, închipuieşte-ţi, a luat caimacul tuturor. Le-a luat premiul cel mare. Omul ăsta nici nu o prea „ardea” pe cafea.

Tu simţi când vine, vorba aia, momentul?

Alexandru Nicolae simte momentul. Cu braţul lui plin de tatuaje, cu ochiul exersat pe culoarea cafelei potrivite în prăjit, cu pleata lui rasta.

Toată prăjitoreala lui a început cu un eşec

Avea restaurant cu prietena lui şi vine o tipă de-i cere un cappucino. L-a făcut zob. Şi franjuri l-a făcut femeia. Stai, domnule, ce nu-s în stare? Şi, uite, aşa s-a pus, la ambiţie, să o ia cu cafeaua asta dela origini. De la prăjirea ei. Nu se omora cu băutul, nu avea habar ce şi cum se întâmplă cu cafeaua.

Formula cafelei: ambiţie, limbă, nas, instinct, cultură

Pur şi simplu. Ambiţie. Da, dar şi o limbă pe care a exersat-o să simtă diferenţele. Uite, în China, n-a prea gustat chinezeşte. S-a ferit de picant, a stat cuminte pe paste.

Nasul-dezvoltat prin experiment. A gustat cafele. Nu băut! Gustat. S-a atins de ea. Nu s-a contaminat. De la El Salvador la Brazilia, nasul i-a călătorit. Ecuatorul, cafea cu aromă fructată. El Salvador, alune, ciocolată. Eh, Brazilia. Prea cunoscută. Plantaţiile difuzează cafeaua comercială, reglată, fără nuanţe. Bună, dar banală. Vezi, spune Alexandru Nicolae, cafeaua este făcută după cultura omului. Fiecare ţară, grup, om vrea cafeaua cumva. Dar, comerţul uniformizează, rătăceşte. Cu toţii, bem aceeaşi cafea. Nu vrei să fii altfel?

De unde vine cafeaua amară?

Păi, din prăjirea prea intensă. Când este bine? Când ştii să te opreşti. Bun, când? Asta înseamnă campionul. „Maro-deschis. Nu uleioasă, răspândirea aromelor naturale. Cum e friptura, nu? În sânge spre bine făcut.”

Campionul, la sfârşit de prăjit cafea

Domle, soarbe cafeaua cu violenţă. Când ea iese din fierbinţeală. Nu politicos. Violent. Sălbatic. Ţinând-o în mâna cu tatuaje. Pe fundal, se aude Rammstein

 

 

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici