Opera din Sydney celebrează, duminică, a 40-a aniversare

Celebra Operă din Sydney, un edificiu cu o arhitectură îndrăzneaţă creată de danezul Joern Utzon, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO şi considerată una dintre operele arhitectonice majore ale secolului al XX-lea, celebrează duminică a 40-a aniversare.

320 afișări
Imaginea articolului Opera din Sydney celebrează, duminică, a 40-a aniversare

Opera din Sydney celebrează, duminică, a 40-a aniversare

Numeroşi spectatori s-au adunat pe ţărmul oceanului pentru a participa la festivităţi, alături de o flotilă de salvamari, dansatori aborigeni şi un tort uriaş.

Compusă din trei clădiri în formă de scoică, boltite şi întrepătrunse, Opera din Sydney a fost inclusă în 2007 de UNESCO în patrimoniul mondial şi este considerată una dintre operele arhitecturale majore ale secolului al XX-lea.

Trei generaţii de moştenitori ai arhitectului Joern Utzon au asistat la ceremonia ţinută sub un cer lipsit de nori, în decorul grandiosului port din Sydney, care îi amintea arhitectului danez de şantierele navale din oraşul său natal Aalborg.

Discipol al finlandezului Alvar Aalto, Joern Utzon a decedat în 2008 la vârsta de 90 de ani.

Din cauza unui diferend cu autorităţile australiene, Utzon a fost nevoit să renunţe la proiect în 1966, lăsându-le lui Peter Halln, David Littlemore şi Lionel Todd sarcina de a-l finaliza.

Emblematici pentru "stilul de viaţă" din Sydney, cel mai mare oraş din Australia, salvamarii, în costume de baie galbene şi roşii, au debarcat pe treptele din faţa Operei. Pe covorul roşu, dansatorii aborigeni şi o ceremonie de purificare prin fum au precedat o serie de cântece şi tradiţionalul "Happy Birthday" interpretat de o fanfară.

Opera din Sydney organizează în fiecare an 2.000 de reprezentanţii şi primeşte anual 8,2 milioane de vizitatori.

Edificiul reprezintă "o carte de vizită" a Australiei în lume, a declarat guvernatoarea statului New South Wales, Marie Bashir, al cărei soţ, Nicholas Shehadie, era primarul oraşului Sydney atunci când Opera a fost inaugurată, în prezenţa reginei Elizabeth a II-a, pe 20 octombrie 1973.

Opera din Sydney se compune din trei corpuri de clădire care, potrivit unora, se aseamănă cu pânzele unor ambarcaţiuni marine sau, potrivit altora, cu nişte scoici. Acestea includ sălile de concerte şi un restaurant.

Opera din Sydney a fost într-adevăr una dintre realizările cele mai ambiţioase din epoca sa. Numeroase macarale, create special pentru acest proiect, au fost folosite pentru asamblarea acoperişului delicat al clădirii, acoperit cu peste un milion de bucăţi de ţiglă.

Notorietatea pe care Opera din Sydney o are în străinătate i-a adus însă cu regularitate şi neplăceri, clădirea fiind "asaltată" şi chiar degradată de grupuri de militanţi.

În 2003, doi opozanţi ai războiului din Irak au scris "No War" "("Nu războiului") cu vopsea roşie pe cel mai înalt segment al Operei, după ce Australia a decis să se alăture coaliţiei americano-britanice din Irak.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici