Parcarea acoperită în care au avut loc întâlnirile secrete din scandalul Watergate va fi demolată - FOTO

O parcare din Washington, considerată un loc emblematic pentru jurnalismul de investigaţie, în care se întâlneau informatorul anonim "Deep Throat" şi jurnalistul cotidianului Washington Post care ancheta scandalul Watergate, ce a condus la demisia preşedintelui Richard Nixon, va fi demolată.

85 afișări
Imaginea articolului Parcarea acoperită în care au avut loc întâlnirile secrete din scandalul Watergate va fi demolată - FOTO

Parcarea acoperită în care au avut loc întâlnirile secrete din scandalul Watergate va fi demolată (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Acea clădire din anii 1960, ce grupa un bloc de birouri şi o parcare acoperită, aflată în Rosslyn, la sud-vest de Washington, va fi înlocuită de un bloc turn şi un imobil comercial, a anunţat weekendul trecut organizaţia Arlington County Board, citată de AFP.

În acea parcare, jurnalistul Bob Woodward, care a declanşat scandalul Watergate, prin articolele sale scrise alături de colegul său Carl Bernstein, se întâlnea cu informatorul lui anonim, supranumit "Deep Throat".

Numele de cod "Deep Throat", propus de Howard Simons, superiorul ierarhic al lui Woodward, se referea la un film pornografic cu acelaşi titlu, care făcea furori în acea epocă.

Informatorul anonim s-a dovedit a fi, potrivit propriilor mărturisiri făcute în 2005, Mark Felt, numărul doi în ierarhia FBI.

Parcarea respectivă a fost aleasă pentru că era considerată un "loc anonim şi sigur", potrivit unei plăcuţe comemorative ce va fi păstrată pe faţada noului complex imobiliar.

Cotidianul Washington Post, care precizează că imobilul nu va fi demolat înainte de ianuarie 2017, reaminteşte faptul că Bob Woodward şi informatorul lui s-au întâlnit în acea parcare de şase ori între octombrie 1972 şi noiembrie 1973, în spaţiul de parcare 32D.

Mark Felt îi oferea lui Bob Woodward informaţii, inclusiv despre intrarea prin efracţie în sediul din Washington al Partidului Democrat (situat în imobilul Watergate) comisă de către foşti angajaţi de la Casa Albă. Scandalul a condus la demisia preşedintelui republican Richard Nixon în 1974.

Scandalul politic Watergate a fost prezentat şi într-un film de mare succes, "Toţi oamenii preşedintelui/ All The President's Men" (1976), în care rolurile principale au fost interpretate de Robert Redford şi Dustin Hoffman. Filmul a fost recompensat în anul următor cu patru premii Oscar.

La rândul lor, ziarul Washington Post şi reporterii Bob Woodward şi Carl Bernstein au primit premiul Pulitzer pentru ancheta desfăşurată.

Numele "Watergate" şi sufixul "-gate" au devenit de atunci sinonime ale scandalurilor politice, atât în Statele Unite, cât şi pe plan mondial, inclusiv în ţări în care engleza nu este limbă oficială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici