"Părintele" LSD-ului a murit la vârsta de 102 ani

Chimistul elveţian Albert Hofmann, care a descoperit accidental drogul halucinogen LSD, în 1943, a murit la Basel (nord-vestul Elveţiei), la vârsta de 102 ani, a indicat, miercuri, primăria oraşului în care se afla domiciliul acestuia.

356 afișări
Imaginea articolului "Părintele" LSD-ului a murit la vârsta de 102 ani

"Părintele" LSD-ului a murit la vârsta de 102 ani (Imagine: Mediafax Foto)

Chimistul a murit marţi, în locuinţa sa din Burg, a indicat un funcţionar municipal pentru agenţia de presă elveţiană ATS.

Albert Hofmann, născut în 1906 la Baden (nordul Elveţiei), a devenit celebru după ce a descoperit accidental LSD-ul, pe 16 aprilie 1943.

În timp ce studia alcaloidele din cornul-secarei pentru a crea un medicament pentru stimularea sistemului circulator şi respirator, acid lisergic dietilamidă (LSD), o picătură din această suubstanţă i-a căzut, din greşeală, pe mână.

A fost cuprins de senzaţii uimitoare: angoasă, ameţeli, halucinaţii, sentimentul de fericire şi plenitudine.

Un nou test, realizat trei zile mai târziu, i-a oferit aceleaşi senzaţii.

Chimistul a fost de părere că substanţa va fi foarte utilă în psihiatrie sau/ şi neurologie. În perioada 1947 - 1966, compania elveţiană Sandoz, care l-a angajat pe Albert Hofmann, a produs LSD-ul sub formă de drajeuri şi fiole, care au fost utilizate în instituţii medicale de specialitate.

Însă LSD-ul a căpătat o reputaţie proastă din cauza abuzurilor. Mai ales în Statele Unite, LSD-ul a devenit, la începutul anilor '60, cel mai popular drog în rândul mişcării hippie. LSD a sfârşit prin a fi interzis, iar Sandoz a încetat producerea lui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici