Peliculele incluse anul acesta în Arhiva de film americană. „Purple Rain", al lui Prince, şi animaţia „Sleeping Beauty" se numără printre ele

Lungmetrajul "Purple Rain", al lui Prince, animaţia Disney "Sleeping Beauty" şi drama "Boys Don’t Cry" se numără printre cele 25 de pelicule selecţionate de Biblioteca Congresului american pentru a fi incluse, în 2019, în Arhiva naţională de filme (National Film Registry), potrivit Associated Press.

51 afișări
Imaginea articolului Peliculele incluse anul acesta în Arhiva de film americană. „Purple Rain", al lui Prince, şi animaţia „Sleeping Beauty" se numără printre ele

„Sleeping Beauty", 1959. Sursă: Profimediaimages

Peliculele incluse anul acesta în Arhiva de film americană sunt extrem de diverse, numărul celor regizate sau coregizate de femei fiind în creştere.

Astfel, au fost selectate filmul regizat de Patricia Cardoso "Real Women Have Curves" (2002), cel realizat de Gunvor Nelson "My Name is Oona" (1969) şi "A New Leaf" (1971, scris şi regizat de Elaine May, care a făcut parte şi din distribuţie. Au mai fost incluse documentarul din 1984 "Before Stonewall", coregizat de Greta Schiller şi Robert Rosenberg, dar şi "I Am Somebody" (1970), de Madeline Anderson, considerat primul documentar despre drepturile civile regizat de o femeie.

Pe lista de anul acesta au mai fost incluse "Clerks" (1994), de Kevin Smith, "Purple Rain" (1984), al lui Prince, "She’s Gotta Have It" (1986), de Spike Lee, un clasic Disney din 1959, "Sleeping Beauty", precum şi "Old Yeller" din 1957.

Li se adaugă "Amadeus", din 1984, "Becky Sharp", din 1935, "Body and Soul", din 1925, "Boys Don’t Cry", din 1999, "Coal Miner’s Daughter", din 1980, "Employees Entrance", din 1933, "Gaslight", din 1944, "George Washington Carver at Tuskegee Institute", din 1937, "Girlfriends", din 1978, "The Last Waltz", din 1978, "The Phenix City Story", din 1955, "Platoon", din 1986, şi "Zoot Suit", din 1981.

Cel mai vechi film este din 1903 - "Emigrants Landing at Ellis Island" -, iar cel mai nou, "Fog of War", din 2003.

În prezent, cel mai vechi film din National Film Registry din SUA este "Newark Athlete", lansat în 1891.

Graţie listei din 2019, numărul peliculelor incluse în National Film Registry a ajuns la 775.

Arhiva de film americană, înfiinţată de Biblioteca Congresului (Library of Congress) în 1989, în urma adoptării unei legi prin care se asigură conservarea operelor cinematografice considerate importante din punct de vedere "cultural, istoric sau estetic", include deja numeroase pelicule clasice de la începuturile Hollywood-ului, documentare şi filme experimentale, dar şi capodopere cinematografice, precum "Casablanca", "Cetăţeanul Kane" şi "Naşul".

Cele 25 de pelicule incluse în National Film Registry în fiecare an trebuie să aibă o vechime de cel puţin un deceniu. Ele sunt selectate din sutele de titluri propuse de public.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici