Peste 25% dintre studenţii Erasmus şi-au cunoscut partenerii de viaţă în timpul stagiului în străinătate şi 1 milion de bebeluşi s-au născut de la lansarea programului

Peste 25% dintre studenţii Erasmus şi-au cunoscut partenerii de viaţă în timpul stagiilor lor din străinătate, a anunţat luni Comisia Europeană, iar acest program european de schimburi universitare a contribuit la naşterea unui milion de bebeluşi de la lansarea sa, în 1987, informează AFP.

445 afișări
Imaginea articolului Peste 25% dintre studenţii Erasmus şi-au cunoscut partenerii de viaţă în timpul stagiului în străinătate şi 1 milion de bebeluşi s-au născut de la lansarea programului

Peste 25% dintre studenţii Erasmus şi-au cunoscut partenerii de viaţă în timpul stagiului în străinătate şi 1 milion de bebeluşi s-au născut de la lansarea programului (Imagine: Shutterstock)

Pe lângă faptul că încurajează spiritul de întreprinzător, mobilitatea populaţiei şi învăţarea limbilor străine, programul Erasmus, popularizat şi prin intermediul filmului "Euro-mix/ L'Auberge espagnole", regizat de Cédric Klapisch în 2002, are şi alte consecinţe directe asupra vieţii private a studenţilor.

Potrivit unui studiu ale cărui concluzii au fost făcute publice luni de executivul european, 27% dintre foştii studenţi Erasmus spun că şi-au întâlnit actualii parteneri de viaţă în timpul stagiilor lor universitare din străinătate.

Situaţia este comparabilă cu aceea a lui Xavier, personajul principal din filmul "L'Auberge espagnole", care sfârşeşte prin a-şi uni destinul cu Wendy, colocatara sa britanică, după numeroase peripeţii.

Pe plan global, Erasmus favorizează cuplurile de naţionalităţi diferite, întrucât o treime (33%) dintre foştii studenţi sunt vizaţi de acest aspect - aproape de trei ori mai mulţi decât studenţii care nu au mers niciodată în străinătate (13%).

Însă piaţa locurilor de muncă este domeniul în care studenţii Erasmus se impun. Experienţa străinătăţii este considerată un factor determinant de angajatori şi ea permite dezvoltarea curiozităţii, a încrederii în sine şi a aptitudinii de a rezolva probleme diverse.

Aproximativ 64% dintre angajatorii chestionaţi consideră că experienţa străinătăţii reprezintă un factor important care duce la obţinerea unui loc de muncă. Acest procent era de doar 37% în 2007.

Desemnarea, la sfârşitul lunii august, a Federicăi Mogherini, în vârstă de 41 de ani, în calitate de viitor şef al diplomaţiei europene, a adus în luminile reflectoarelor talentele provenite din programul Erasmus. Italianca şi-a făcut lucrarea de diplomă, o teză despre islam şi politică, în timpul unui schimb de experienţă la Aix-en-Provence, în cadrul programului Erasmus.

În prezent, circa 10% dintre tinerii europeni studiază sau urmează stadii profesionale în străinătate graţie unor finanţări publice şi private, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană. Aproximativ 5% dintre ei beneficiază de o bursă Erasmus.

Studiul publicat luni este cel mai important efectuat vreodată din această perspectivă şi a fost realizat în 34 de ţări. Aproape 80.000 de răspunsuri au fost obţinute de organizatori, atât din partea studenţilor, cât şi a companiilor angajatoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici