Pink Floyd a obţinut câştig de cauză în procesul intentat casei de discuri EMI

Grupul rock Pink Floyd a obţinut câştig de cauză, joi, în faţa casei ei de discuri, EMI, pe care a dat-o în judecată, la Londra, în urma unui conflict care vizează atât vânzarea online a pieselor sale, cât şi modul de calcul al profiturilor obţinute din drepturile de autor.

47 afișări
Imaginea articolului Pink Floyd a obţinut câştig de cauză în procesul intentat casei de discuri EMI

Pink Floyd a obţinut câştig de cauză în procesul intentat casei de discuri EMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înalta Curte din Londra a stabilit că acordul semnat în 1967 de grupul britanic şi casa de discuri EMI îi interzice companiei să vândă separat una sau mai multe piese de pe un album, pentru "a conserva integralitatea artistică a albumelor", aşa cum au afirmat şi membrii trupei în acţiunea intentată în justiţie.

Robert Howe, avocatul celor de la Pink Floyd, a reamintit, în timpul unei audieri în faţa Înaltei Curţi din Londra, la începutul săptămânii, că grupul Pink Floyd, renumit pentru albumele sale în care anumite piese se leagă unele de altele, fără pauză, doreşte "să îşi păstreze controlul artistic" asupra creaţiilor sale. Contractul din 1967 prevede în mod clar ca albumele trupei să poată fi vândute doar în configuraţia lor originală.

Avocatul gigantului EMI a declarat, la rândul său, că acel contract, semnat înainte de "explozia" vânzărilor muzicale online, se referă doar la albumele pe suport "fizic", nu şi la comercializarea lor pe internet.

Pink Floyd a dat în judecată casa EMI şi pentru redevenţele pe care aceasta i le plăteşte, însă avocaţii gigantului EMI au reuşit să obţină o hotărâre din partea unui judecător care stipulează ca judecarea acestei chestiuni să se facă în secret.

Casa EMI a fost condamnată la plata unor cheltuieli de judecată de 60.000 de lire sterline (66.000 de euro) şi nu va avea dreptul de a face apel.

Trupa Pink Floyd a devenit celebră graţie unui rock progresiv şi psihedelic, în anii 1960 şi 1970, şi a lansat o serie de albume intrate în legendă, precum "Dark Side Of The Moon" (1973), "Wish You Were Here"(1975), "Animals"(1977) şi "The Wall" (1979).

Relaţiile dintre membrii fondatori ai grupului au devenit tensionate în ultimii ani, însă aceştia au acceptat să se reîntâlnească şi să cânte din nou împreună pentru concert uriaş, susţinut în Hyde Park din Londra, în 2005. Richard Wright, clăparul trupei, a murit în 2008, la vârsta de 65 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici