Popeye Marinarul va deveni patrimoniu public

Celebrul personaj de desene animate Popeye Marinarul va deveni parte a patrimoniului public în Europa, durata de protecţie a drepturilor de autor asupra acestuia expirând la 1 ianuarie, informează The Times.

1227 afișări
Imaginea articolului Popeye Marinarul va deveni patrimoniu public

Popeye Marinarul va deveni patrimoniu public

Durata de protecţie a drepturile de autor asupra celebrului personaj, care generează vânzări anuale de 1,5 miliarde de lire sterline, va expira, în Europa, la sfârşitul acestui an.

Începând cu 1 ianuarie 2009, personajul animat de accese eroice şi amator de spanac va intra sub incidenţa legislaţiei europene, care restricţionează drepturile de autor ale creatorului, la 70 de ani de la moartea sa. Elzie Segar, artistul din Illinois (SUA) care i-a creat pe Popeye, pe aleasa inimii sale, Olive, şi pe rivalul Bluto, a murit în 1938.

Expirarea duratei legale de protecţie a drepturilor de autor asupra personajului implică faptul că, începând de la 1 ianuarie, oricine va putea tipări, reproduce şi comercializa postere, tricouri şi animaţii cu Popeye fără niciun fel de autorizaţie şi fără a plăti niciun fel de taxe.

Popeye Marinarul a devenit un erou al perioadei Marii Depresiuni, după prima sa apariţie publică în benzile desenate din 1929.

Segar l-a conceput pe Popeye ca un simbol al clasei muncitoare, care este torturat de Bluto - sau Brutus - şi izbucneşte în accese de revoltă, pe care le alimentează cu spanac, pentru a putea riposta nedreptăţilor. El este simbolul eroului cotidian, prins în lupta dintre bine şi rău.

La sfârşitul anilor '30 Popeye era mai popular decât Mickey Mouse, potrivit unui sondaj. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, soldaţii obişnuiau să-şi tatueze imaginea lui pentru a-şi exprima ataşamentul faţă de valorile pe care Popeye le reprezenta.

Drepturile de proprietate asupra personajului sunt protejate în Statele Unite până în 2024, conform unei legi care prelungeşte perioada de proprietate până la 95 de ani de la moartea autorului.

Unul dintre miturile legate de celebrul personaj spune că acesta ar fi fost creat de guvernul american pentru a stimula vânzările de spanac. De altfel, vânzările de spanac au crescut cu o treime în primul deceniu de la apariţia eroului animat pe ecrane.

Popeye a fost primul personaj animat comemorat cu o statuie, în 1937, în Texas, oraşul auto-proclamat Capitala Mondială a Spanacului.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici