„Powehi”, numele ales oficial pentru gaura neagră din galaxia M87. Ce înseamnă şi de unde provine

Un profesor lingvist din Hawaii a numit oficial gaura neagră, reprezentată într-o imagine pentru prima dată în istorie, relatează The Guardian.

1069 afișări
Imaginea articolului „Powehi”, numele ales oficial pentru gaura neagră din galaxia M87. Ce înseamnă şi de unde provine

Powehi, numele ales oficial pentru gaura neagră. Ce înseamnă

Larry Kimura, profesor de la Universitatea Hawaii-Hilo, a numit oficial obiectul cosmic „Powehi”, informează cotidianul The Honolulu Star-Advertiser.

Prima imagine din lume cu o gaură neagră a fost dezvăluită miercuri, aceasta fiind realizată cu date colectate de la opt telescoape din lume.

Numele „powehi” înseamnă „adorata creaţie întunecată” sau „sursa întenucată a creaţiei fără sfârşit”. Numele provine de la Kumulipo, un cântec hawaiian din secolul al XVIII-lea. „Po” este sursa întunecată a creaţiei nesfârşite, în timp ce „wehi” înseamnă a primi laude.

„Este un adevărat privilegiu să ofer un nume hawaiian acestui moment istoric şi înseamnă foarte mult, atât pentru mine, cât şi pentru strămoşii mei”, spune Kimuram, printr-un comunicat de presă.

Un nume hawaiian a fost justificat prin faptul că două dintre telescoape se află în Hawaii, susţin astronomii. „Imediat cum am aflat, am fost şocată”, a declarat Jessica Dempsey, director adjunct al Telescopului Clerk Maxwell din Mauna Kea.

Dempsey se numără printre cei 200 de cercetători care au lucrat la realizarea primei imagini cu o gaură neagră, aceasta aflându-se în Galaxia M87, la distanţa de aproape 54 de milioane de ani-lumină.

De asemenea, Dempsey susţine că numele „Powehi” este o alegere excelentă, având în vedere explicaţia ştiinţifică oferită de Kimura. „Am descris ce am văzut, iar această gaură neagră emana lumină şi ilumina întunericul din jur. În acel moment, Kimura a propus numele”, adaugă Dempsey.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici