Premieră mondială: Primul ochi bionic ce poate permite oamenilor orbi să vadă

O echipă de cercetători americani a conceput, în premieră, un ochi bionic, ce poate permite oamenilor orbi să vadă, o descoperire care ar putea fi pusă în practică în trei-cinci ani, informează sky.com.

548 afișări
Imaginea articolului Premieră mondială: Primul ochi bionic ce poate permite oamenilor orbi să vadă

Premieră mondială: Primul ochi bionic ce poate permite oamenilor orbi să vadă (Imagine: www.sky.com)

Este vorba de o cameră video de mărimea unui bob de mazăre, care este implantată în globul ocular. Camera video este legată la o retină artificială, care transmite imaginile în mişcare de-a lungul nervului optic la creier.

Potrivit sursei citate, ochiul bionic ar putea fi implantat la pacienţii umani în trei-cinci ani.

Persoana care a conceput tehnica este doctorul Mark Humayun, profesor de oftalmologie şi inginerie biomedicală la Doheny Eye Institute, Los Angeles, California.

Insitutul la care lucrează medicul a testat deja primul sistem de vedere artificială din lume, în colaborare cu compania Second Sight.

Sistemul Argus a fost testat pe pacienţi orbi, din cauza unor maladii precum degenerarea maculară sau retinita pigmentară, aceştia având ulterior posibilitatea de a vedea imagini rudimentare.

Dispozitivul Argus este legat la o cameră video inclusă într-o pereche de ochelari, care captează imagini convertite ulterior în semnale electrice, transmise prin tehnologia wireless la un implant situat în spatele retinei. Electrozii din implant decodează semnalul pentru a crea o imagine rudimentară în alb/negru, transmisă de-a lungul nervului optic la creier.

Linda Moorfoot este unul dintre puţinii pacienţi cu un astfel de implant. Ea a fost complet oarbă vreme de peste zece ani din cauza maladiei moştenite ereditar retinită pigmentară. În prezent, pacienta poate vedea imagini rudimentare ale lumii, formate din lumini şi umbre.

Implantul Lindei nu are decât 16 electrozi, însă chirurgii americani au reuşit, săptămâna trecută, să realizeze un model îmbunătăţit, care include 60 de electrozi şi care oferă pacienţilor posibilitatea de a vedea imagini mai clare. Astfel de dispozitive au fost implantate unor pacienţi britanici care în prezent sunt monitorizaţi de specialişti.

Între timp, cercetătorii de la institutul californian se ocupă de crearea unui al treilea implant, cu 1.000 de electrozi, care ar trebui să permită recunoaşterea facială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici