Premiile César 2017: Lista nominalizărilor. Thriller-ul despre viol "Elle" şi comedia neagră "Ma Loute"

Lungmetrajele "Elle", în regia lui în Paul Verhoeven, un thriller despre viol, cu Isabelle Huppert, dar şi comedia suprarealistă "Ma Loute", în regia lui Bruno Dumont, figurează printre peliculele nominalizate la premiul César pentru cel mai bun film.

269 afișări
Imaginea articolului Premiile César 2017: Lista nominalizărilor. Thriller-ul despre viol "Elle" şi comedia neagră "Ma Loute"

Premiile César 2017: Lista nominalizărilor.Thriller-ul despre viol "Elle" şi comedia neagră"Ma Loute"

Anunţul a fost făcut miercuri, de Academia premiilor César. Cele mai prestigioase trofee din cinematografia franceză vor fi decernate pe 24 februarie.

Lungmetrajul "Elle", în regia lui Paul Verhoeven, a câştigat trofeul Globul de Aur pentru "cel mai bun film străin" la cea de-a 74-a gală a premiilor Globul de Aur. De asemenea, Isabelle Huppert a primit o nominalizare şi la Premiile Oscar 2017 pentru rolul din "Elle". În thriller-ul "Elle", Huppert interpretează rolul lui Michèle, o femeie de carieră ce pare indestructibilă. Şefă a unei companii de jocuri video, ea pare să se comporte la fel de distant şi de crud şi în viaţa sa personală, nu doar în cea profesională. Faptul că este atacată în propria casă îi schimbă viaţa pentru totdeauna. Când îl găseşte pe bărbatul care a asaltat-o, amândoi sunt atraşi într-un joc curios şi incitant – un joc cu reguli care poate degenera în orice moment.

Scenele bulversante din comedia neagră "Ma Loute", film ce a figurat anul trecut şi în competiţia de la Cannes, în regia copilului teribil al cinematografiei franceze, Bruno Dumont (faimos pentru P’tit Quinquin şi L’Humanité), i-au făcut pe jurnaliştii francezi să remarce: „E o poveste Romeo şi Julieta la canibali şi consangvini”, titrează Le Monde, apreciind umorul şi stilul unic al lui Dumont. În centrul filmului de epocă, o devoratoare poveste de dragoste între Ma Loute, fiul unei familii de pescari, şi Billie, fiica unor burghezi bogaţi şi decadenţi. Distribuţia e unul dintre atuuri: Juliette Binoche, Fabrice Luchini, Valeria Bruni Tedeschi, Jean-Luc Vincent şi Raph.

O cronică MEDIAFAX pentru "Ma Loute" poate fi citită aici.

Printre celelalte lungmetraje nominalizate la aceeaşi categorie se remarcă "Mal de pierres / From the Land of the Moon" (r. Nicole Garcia), cu Marion Cotillard şi Louis Garrel pe afiş, care vorbeşte despre pasiuni interzise. Cotillard joacă rolul unei tinere căreia părinţii i-au ales soţul şi care se încăpăţânează să-şi trăiască visul de a găsi iubirea adevărată într-o epocă în care acest lucru e considerat scandalos. Sau semn de nebunie.

Lungmetrajele "Divines", "Frantz", "Les Innocentes" şi "Victoria" completează categoria "cel mai bun film".

În categoria "cel mai bun film străin" figurează filmul "Bacalaureat" în regia românului Cristian Mungiu, despre care s-a scris în The Guardian că este „un studiu de observaţie de 5 stele despre compromisul birocratic din România, realizat cu minuţiozitate şi subtilitate”. Lungmetrajul, care îi are în rolurile principale pe Adrian Titieni şi Maria Drăguş, spune povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societăţii româneşti de astăzi. Din distribuţia filmului fac parte şi actorii Vlad Ivanov, Lia Bugnar, Rareş Andrici, şi Tudor Smoleanu.

O cronică MEDIAFAX pentru filmul regizat de Cristian Mungiu poate fi citită aici

Totodată, lungmetrajul "Toni Erdmann", produs de românca Ada Solomon şi filmat la Bucureşti, a fost nominalizat la categoria "cel mai bun film străin" la Premiile César 2017, după ce a primit o nominalizare şi la Premiile Oscar 2017.

Lungmetrajul "Toni Erdmann" tratează tema obsedantă a momentului, ruptura drastică între generaţii. Tatăl parcurge distanţa între Germania în România doar pentru a echilibra viaţa fără sens a fiicei sale. Cum se spune, face totul pentru ea. Discret sau intruziv, o urmăreşte pas cu pas în viaţa sa corporatistă din România. Drog, eşec sentimental, tranzacţii eşuate, partyuri trăznite, toate îl au drept martor "din umbră" pe tatăl care îi spune fetei sale că viaţa merită trăită şi trebuie trăită altfel.

Alt film nominalizat la această categorie este "I, Daniel Blake", în regia lui Ken Loach, care a obţinut în 2016 distincţia Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. Extrem de activ la venerabila vârstă de 80 de ani, Ken Loach este unul dintre cei nouă regizori care au câştigat marele trofeu al Festivalului de la Cannes de două ori – prima dată în 2006, cu The Wind that Shakes the Barley. Este unul dintre regizorii favoriţi ai Cannes-ului, cu peste 15 filme prezentate pe Croisette, din 1970 încoace. Cineast al nedreptăţii şi inegalităţii sociale, Ken Loach s-a preocupat dintotdeauna de soarta muncitorilor. „I, Daniel Blake este unul dintre cele mai bune filme ale lui Loach”, scrie Variety.

Împreună cu scenaristul său dintotdeauna, Paul Laverty, regizorul a călătorit prin Scoţia pentru a documenta cât mai îndeaproape problemele din sistemul social. Aşa a apărut Daniel Blake, excelent interpretat de actorul Dave Johns, un tâmplar de 59 de ani din Newcastle silit să se retragă după o criză cardiacă şi să ceară, pentru prima dată, ajutorul statului. Urmează un traseu kafkian, cu drumuri la agenţia pentru locuri de muncă, chestionări nesfârşite despre starea de sănătate şi stagii de calificare. „Cred că ciocnirea cu o birocraţie nemiloasă e un subiect care trece dincolo de graniţe, oricine înţelege frustrarea de a fi prins constant între call center-uri, de vorbă cu oameni care nu-ţi dau ajutorul de care ai nevoie”, declara Ken Loach.

O cronică MEDIAFAX pentru "I, Daniel Blake" poate fi citită aici.

Judith Chemla (Une Vie) Marion Cotillard (Mal de pierres), Virginie Efira (Victoria), Marina Foïs (Irréprochable), Isabelle Huppert (Elle), Sidse Babett Knudsen (La fille de Brest), şi Soko (La danseuse) sunt artistele nominalizate la premiul César pentru cea mai bună actriţă.

La categoria "cel mai bun actor" au fost nominalizaţi François Cluzet (Médecin de campagne), Pierre Deladonchamps (Le fils de Pierre), Nicolas Duchauvelle (Je ne suis pas un salaud), Fabrice Luchini (Ma Loute), Pierre Niney (Frantz), Omar Sy (Chocolat), Gaspard Ulliel (Juste la fin du monde).

Bertrand Bonello (Nocturama), Olivier Assayas (Personal Shopper), Bruno Dumont (Ma Loute), Paul Verhoeven (Elle), Houda Benyamina (Divines), Mia Hansen-Love (L’Avenir), Katell Quillévéré (Réparer les vivants) şi Alain Guiraudie (Rester vertical) au fost nominalizaţi la categoria "cel mai bun regizor".

La gala de decernare a premiilor César de pe 20 februarie, actorul francez Jean-Paul Belmondo, în vârstă de 83 de ani, va fi recompensat cu un trofeu onorific pentru întreaga carieră.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici