Premiul „Mihai Eminescu” Opera Omnia, lui Ovidiu Genaru. Premiul debut, pentru Anastasia Gavrilovici

Poetul Ovidiu Genaru a primit miercuri Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia, ediţia 2020, în cadrul galei programate la Botoşani. Premiul Opus Primum a fost acordat în cadrul aceluiaşi eveniment pentru volumul ”Industria liniştirii adulţilor”, de Anastasia Gavrilovici.

1489 afișări
Imaginea articolului Premiul „Mihai Eminescu” Opera Omnia, lui Ovidiu Genaru. Premiul debut, pentru Anastasia Gavrilovici

Premiul „Mihai Eminescu” Opera Omnia, lui Ovidiu Genaru. Premiul debut, pentru Anastasia Gavrilovici

Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia, ajuns la ediţia a XXIX-a a fost înmânat poetului Ovidiu Genaru. Era al şaptelea an în care poetul era nominalizat.

Ovidiu Genaru s-a născut la Bacău, în 1934. Cunoscut pentru scurt perioadă în care povesteşte că a activat în calitate de gimnast şi acrobat, Genaru urmat cursurile Institutului de Cultură Fizică din Bucureşti, din 1953 până în 1957. A lucrat ca profesor de gimnastică la Şcoala Sportivă din Bacău, 1957-1966. A fost redactor la revista ”Ateneu”, între 1966 şi 1974 , profesor la Institutul pedagogic, din 1974 până în 1980 şi muzeograf la Casa memorială George Bacovia din Bacău, în perioada 1980-1998.

„Scrisul lui Ovidiu Genaru e senzual, plastic, curgător; îi lipseşte însă – proza face şi mai evident acest lucru – dimensiunea interogativă, reflexivă, altfel spus gravitatea. Iluzia cea mare place fără a tulbura. Dintr-o prea mare dezinvoltură, autorul riscă să pară – ba, pe alocuri, chiar şi să fie – superficial. Cantitativ numeroase, «ingredientele» ocupă un spaţiu exagerat în raport cu fondul”, scria la un moment dat criticul Constantin Călin.

Pe numele real Ovidiu Bibire, poetul a fost deputat în Parlamentul României, în perioada 1992-1996, ales în judeţul Bacău pe listele PDSR. „Este un poet vital, ingenios, mimetic, metaforele lui sunt îndrăzneţe şi mobilitatea spiritului său e mare. Priveşte de departe nevrozele provinciei şi nu se lasă cuprins de ele. Omul însuşi e interesant şi destinul lui în singurătatea provinciei nu cunoaşte obişnuitele reacţii când e vorba de literatură.”, nota Eugen Simion.

Poetul a publicat în 2018, antologia ”Poezii 1967-2017”, la editura Cartea Românească, şi volumul de texte inedite ”La opt, faura cheii şi alte patimi”, la editura Junimea. Pentru cel din urmă a primit în luna iunie 2019 Premiul Uniunii Scriitorilor, pentru a doua oară în carieră, după mai bine de patru decenii de la trofeul câştigat în 1975. ” Cărţi am mai scris dar roata norocului, capricioasă, s-a abătut rar pe la Bacău. Cam odată la 50 de ani. Eu am mai primit odată această distincţie, hăăăt! în mileniul trecut, în 1974, pe când, mă autocitez «Miţa Biciclista de provincie, făcea ultima cursă cu trupul ei de davincie». A fost, la Bacău, la Bacău într-o mahala/ o mare dandana cu şampanie şi frigărui. De data asta va fi cu apă plată, iaurt şi valeriană. Între cele două evenimente s-a aşternut un «hău istoric» în care tot scriind, scriind şi aşteptând, am îmbătrânit. Dar nu-i bai. Premiul de astăzi arată că şi la 85 de ani se poate să fii antum. În formă. Nu integral. Cam 80 la sută. Restul până la 100% este reumatism şi cardiologie. Pe scurt, poezia a fost pentru mine drogul care a făcut să-mi bată inima, chiar şi duminica”, spunea Genaru la decernarea distincţiei, în luna iunie.

Spectacolul, programat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Botoşani, a inclus şi un recital extraordinar pe artistul Harry Tavitian. Organizatorii galei au fost Primăria Municipiului Botoşani, Consiliul Local Botoşani, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani şi Fundaţia Culturală „Hyperion-caiete botoşănene” Botoşani.

Fundaţia Culturală „Hyperion-caiete botoşănene” Botoşani a realizat un sondaj, în perioada septembrie-noiembrie 2019, pentru nominalizarea scriitorilor vizaţi în cadrul Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia, ajuns la cea de a XXIX-a ediţie.

Poeţii Adrian Alui Gheorghe, Leo Butnaru, Daniel Corbu, Vasile Dan, Nichita Danilov, Marian Drăghici, Mihail Gălăţanu, Ovidiu Genaru, Bogdan Ghiu, Liviu Georgescu, Ion Gheorghe, Emil Hurezeanu, Nora Iuga, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Octavian Soviany, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Elena Ştefoi, Grete Tartler, Lucian Vasiliu, Matei Vişniec, Vasile Vlad, Călin Vlasie şi George Vulturescu au fost incluşi în sondaj, iar nominalizaţi pentru obţinerea Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, astfel (în ordine alfabetică): Vasile Dan, Nichita Danilov, Marian Drăghici, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Matei Vişniec, Cassian Maria Spiridon şi Lucian Vasiliu.

Juriul care a decis premiantul secţiunii Opera Omnia a fost alcătuit din Nicolae Manolescu (preşedinte), Mircea Mihăieş, Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu, Ioan Holban, Vasile Spiridon şi Gabriela Gheorghişor.

Debutul de poezie al anului 2019 pentru Premiul Eminescu Opus Primum: ”Industria liniştirii adulţilor”, de Anastasia Gavrilovici

Premiul secţiunii Opus Primum a Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” a fost decernat miercuri pentru volumul ”Industria liniştirii adulţilor”, de Anastasia Gavrilovici, publicat de Casa de Editură Max Blecher.

”Unii poeţi de la ediţia asta mizează pe noutate şi şoc, pe voci smart, dar reci. Anastasia Gavrilovici mizează pe intensitate şi empatie. «Industria liniştirii adulţilor» este un volum clasic care n-ar fi arătat bizar nici în anii 2000. pentru unele volume, acesta a fost un criteriu de excludere – prea ca în anii 2000, prea ca la începutul anilor 2010. dar «Industria liniştirii adulţilor» realmente îşi neutralizează eficient (deşi fără efort, parcă en passant) mărcile de istoricitate. în poezia Anastasiei Gavrilovici, flash-uri biografice/vag narative, notate cu atenţie la detalii, sunt alternate cu gânduri într-o dezordine casual care compunând o succesiune de tip flux/reflux în faţa realităţii. metaforele, deşi îmbracă şi uniforme suprarealiste, au rolul mai curând de a stabiliza cadrul decât de a-l pulveriza. o stare generală de tristeţe este tăiată din când în când prin imagini care îţi încălzesc brusc inima”, a notat criticul Mihai Iovănel, membru al juriului.

Anastasia Gavrilovici s-a născut în 1995 şi a absolvit Facultatea de Litere la Bucureşti, urmând un masterat la CESI. A fost premiantă a concursului naţional pentru liceeni Licart, în 2014, pentru cea mai bună serie de poezie. A fost redactor al „Alecart” şi „Zona nouă”, iar din 2016 face parte din redacţia revistei „Poesis internaţional”. A tradus cărţi de Kurt Vonnegut şi Ernesto Cardenal, iar „Industria liniştirii adulţilor” este volumul ei de debut.

Din juriul care a acordat distincţia secţiunii Opus Primum a Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” au făcut parte Alexandru Cistelecan (Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava), Mihai Iovănel (Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” din Bucureşti), Alex Goldiş (Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca) şi Andrei Terian-Dan (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).

Premiul Opus Primus este acordat de Memorialul Ipoteşti – Centrul de Studii „Mihai Eminescu”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici