Prestigiosul Festival de la Karlovy Vary debutează astăzi. România, prezentă cu „Monştri” şi „Arest”

Cea de-a 54-a ediţie a Festivalului de Film de la Karlovy Vary, Cehia, debutează vineri, iar în selecţia prestigiosului eveniment au fost incluse şi lungmetrajele Monştri.", de Marius Olteanu, şi "Arest", de Andrei Cohn.

201 afișări
Imaginea articolului Prestigiosul Festival de la Karlovy Vary debutează astăzi. România, prezentă cu „Monştri” şi „Arest”

Regizorii români Andrei Cohn şi Marius Olteanu merg la Festivalul de la Karlovy Vary

Astfel, filmul "Arest", de Andrei Cohn, a fost inclus în competiţia East of the West, dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, din ţările din Europa centrală şi de est, Balcani, Grecia, din fosta Uniune Sovietică şi Orientul Apropiat.

Andrei Cohn a debutat în lungmetraj în 2015, cu "Acasă la tata", iar acum se află la al doilea film. "Arest" prezintă povestea unui arhitect (Alexandru Papadopol), care este arestat în 1983 şi împarte celula cu un colaborator al Securităţii (Iulian Postelnicu).

Născut în 1972, Andrei Cohn este cunoscut publicului român pentru cariera în domeniul publicităţii. Absolvent al Institutului de Arte Vizuale "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, secţia Pictură, Cohn a regizat mai multe scurtmetraje, precum "Before and After 22/12/1989" (2008), "The Mother of God from the ground-floor" (2010) şi "Family Pictures" (2012).

De cealaltă parte, "Monştri.", de Marius Olteanu, a fost selectat în secţiunea non-competitivă Another View a Festivalului de la Karlovy Vary, care prezintă anual o selecţie a celor mai remarcabile filme contemporane, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

"Monştri." a fost singurul film românesc prezentat la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Berlin, unde a primit premiul publicului acordat de publicaţia germană Tagesspiegel. Lungmetrajul de debut "Monştri." al regizorului Marius Olteanu prezintă o zi din viaţa a doi tineri căsătoriţi, pe care familia, societatea, prietenii par că îi iubesc când sunt împreună, dar îi judecă şi resping atunci când sunt pe cont propriu, din cauza nevoilor, convingerilor şi opţiunilor lor de viaţă. Marius Olteanu semnează atât regia, cât şi scenariul peliculei, iar din distribuţie fac parte Judith State ("Sieranevada"), Cristian Popa, Alexandru Potocean şi Şerban Pavlu ("Inimi Cicatrizate").

Marius Olteanu mai este cunoscut pentru scurtmetrajele "Scor alb" (2015) - de la care a pornit ideea filmului "Monştri." - şi "No Man’s Land", care au fost selectate în peste 30 de festivaluri, printre care cele de la Busan, Tallinn, Namur, TIFF.

Cea de-a 54-a ediţie a Festivalului de Film de la Karlovy Vary are loc în perioada 28 iunie - 6 iulie.

Evenimentul este cel mai mare festival de film din Cehia şi unul dintre cele mai prestigioase din Europa centrală şi de est. Este unul dintre cele mai vechi festivaluri de categorie A, alături de manifestările de profil de la Cannes, Berlin, Veneţia, San Sebastian, Moscova etc. Anual, festivalul prezintă aproximativ 200 de filme din toată lumea şi are invitate personalităţi din domeniu.

Anul acesta, premiile Globul de Cristal pentru întreaga carieră vor merge către actriţele Julianne Moore şi Patricia Clarckson.

Anul trecut, "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", de Radu Jude, a devenit primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul Internaţional de la Karlovy Vary, unde a avut premiera mondială. La acelaşi eveniment, filmul a primit şi premiul Label Europa Cinemas.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici