Prima femeie de culoare care va apărea pe o monedă din SUA

  • Maya Angelou, poetă şi activistă, este prima femeie de culoare care apare pe o monedă din SUA.
  • Americanii plănuiesc să emită alte 20 de monede de 25 de cenţi care să surprindă chipurile unor femei americane relevante în istoria ţării.
1521 afișări
Imaginea articolului Prima femeie de culoare care va apărea pe o monedă din SUA

Prima femeie de culoare care va apărea pe o monedă din SUA

Maya Angelou este prima femeie de culoare care a apărut vreodată pe o monedă, cea de 25 de cenţi, după ce trezoreria SUA a bătut monede în care apare chipul poetei.

Pe lângă moneda pe care apare Maya Angelou, ca parte a Programului Femei Americane pe moneda de 25 de cenţi, sunt în pregătire şi alte monede pentru alte femei, inclusiv un astronaut, un şef de trib şi o actriţă.

Mişcarea a fost salutată de prima femeie secretar al trezoreriei din ţară, Janet Yellen.

„De fiecare dată când ne redesenăm moneda, avem şansa de a spune ceva despre ţara noastră – ce preţuim şi cum am progresat ca societate”, a declarat luni prima femeie secretar al trezoriei SUA, Janet Yellen, conform BBC.

Maya Angelou a fost poetă şi activistă. Totodată, a fost prima femeie de culoare care a scris şi recitat un poem la o inaugurare prezidenţială. Aceasta a devenit celebră cu autobiografia sa revoluţionară din 1969, I Know Why the Caged Bird Sings (n.red. Ştiu de ce cântă păsările în colivie) despre copilăria sa din Deep South.

Angelou a primit zeci de diplome de onoare şi a scris peste 30 de bestselleruri. În 2010, a primit Medalia Prezidenţială a Libertăţii – cea mai înaltă distincţie civilă americană – din partea preşedintelui Barack Obama.

Aceasta a murit în 2014, la vârsta de 86 de ani.

Monetăria americană intenţionează să emită alte 20 de monede de 25 de cenţi în următorii patru ani, care să înfăţişeze alte femei americane care au jucat roluri importante în istoria ţării. În acest an sunt prevăzute monede pentru Sally Ride, prima femeie astronaut american, Wilma Mankiller, prima femeie şef al naţiunii Cherokee şi militantă pentru drepturile indigenilor, şi Anna May Wong, considerată prima vedetă de cinema chinezo-americană de la Hollywood, relatează BBC.

Planurile de înlocuire a preşedintelui Andrew Jackson pe bancnota de 20 de dolari cu aboliţionista de culoare Harriet Tubman – care a salvat oameni înrobiţi prin intermediul căii ferate subterane – sunt încă în lucru.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici