Primul cinematograf IMAX din România se deschide pe 20 noiembrie

Primul cinematograf IMAX din România, operat de Cinema City International, se deschide la Bucureşti pe 20 noiembrie, în cadrul unui megaplex de 21 de săli de cinema, ce va fi inaugurat în mall-ul AFI Palace Cotroceni, în urma unei investiţii ce depăşeşte 10 milioane de euro.

440 afișări
Imaginea articolului Primul cinematograf IMAX din România se deschide pe 20 noiembrie

Primul cinematograf IMAX din România se deschide pe 20 noiembrie (Imagine: Andrei Pungovschi/Arhiva Mediafax Foto)

Primul cinematograf IMAX din România va fi inaugurat pe 18 noiembrie, urmând să fie deschis publicului începând cu 20 noiembrie, au declarat duminică reprezentanţii Cinema City International, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Praga.

Tehnologia IMAX (Image Maximum) are la bază o peliculă de film specială de 70mm, iar sistemul de proiecţie cu lentile duble şi sistemele audio digitale de tip tridimensional creează o experienţă 3D autentică.

Noul megaplex cuprinde 21 de ecrane de cinema şi aproximativ 4.300 de locuri - 17 săli standard, 3 săli VIP (30-50 de locuri) şi cinematograful IMAX, care poate găzdui aproximativ 400 de persoane.

"Investiţia totală în megaplex depăşeşte 10 milioane de euro", a declarat Mooky Greidinger, CEO al Cinema City International. "Cât despre rezultate, ne aşteptăm la rezultate «record»", a mai spus el, fără a divulga însă alte cifre. "Noi credem că dacă aducem într-o ţară infrastructura potrivită şi rezultatele vor urma. Parte din strategia noastră este să aducem echipamente de top, de cel mai înalt nivel" a adăugat Greidinger.

Astfel, la Bucureşti a fost deja montat unul dintre cele mai mari proiectoare de film din lume, acesta urmând să funcţioneze în sala IMAX.

Proiectorul IMAX cântăreşte o tonă, fiind comparabil cu greutatea unui automobil, iar dimensiunile sale le depăşesc cu mult pe cele ale unui proiector de film digital obişnuit. Mai mult, costul unui astfel de sistem de proiecţie se ridică la circa 2 milioane de dolari, în timp ce un proiector clasic de 35mm costă în jur de 40.000 de dolari.

Tehnologia proiectorului IMAX este unică şi permite rularea simultană a două benzi de film la o viteză de 24 de cadre pe secundă. Pentru a obţine efectul de proiecţie 3D, lentilele proiectorului sunt aliniate cu precizie şi generează pe ecranul gigant imagini suprapuse pentru ochiul drept şi pentru ochiul stâng al spectatorilor.

De asemenea, filtrele polarizate aplicate lentilelor proiectorului sunt realizate astfel încât să se potrivească cu cele din ochelarii speciali ai spectatorilor.

Lumina generată de lămpile de 15.000 de waţi ale proiectorului IMAX 3D este atât de puternică, încât, dacă ar fi amplasată pe Lună, s-ar vedea cu ochiul liber de pe Pământ. De asemenea, pelicula de film IMAX are o rezistenţă atât de ridicată încât ar putea fi folosită pentru tractarea unui camion.

Ecranul folosit în sala IMAX, cu o dimensiune aproximativ egală cu cea a unei jumătăţi de teren de fotbal (sau înaltă cât o clădire de opt etaje), are o formă curbată, pentru a cuprinde vederea periferică a tuturor celor care vizionează.

Aranjamentul scaunelor în formă de amfiteatru aduce fiecare spectator în centrul acţiunii şi, cu ajutorul ochelarilor IMAX polarizaţi, imaginile par să părăsească ecranul şi să plutească în încăpere. Efectele 3D sunt posibile datorită peliculei de film speciale de 70mm, mult mai mare decât pelicula de 35 mm folosită în mod normal la proiecţiile cinematografice din sălile obişnuite.

"Vedem două direcţii în ceea ce priveşte proiecţiile IMAX - de divertisment, dar şi de educare. IMAX te poate duce în orice loc - în spaţiu, sau în adâncurile mării", a mai spus Greidinger. "Una dintre primele iniţiative pe care le luăm atunci când deschidem un IMAX este să luăm Ministerul Educaţiei din ţara respectivă. Avem un interes din partea şcolilor pentru ca IMAX să fie folosit ca unealtă educaţională", a mai spus CEO-ul Cinema City International.

Megaplexul va oferi tehnologie de ultimă generaţie prin cele 21 de săli de cinema, care vor fi dotate cu cele mai moderne echipamente, folosind renumitele proiectoare Kinoton, sisteme de sunet Dolby, precum şi cel mai revoluţionar sistem digital de proiecţie 3D.

Cinema City Cotroceni va fi al şaselea multiplex inaugurat de către companie în România, după deschiderile Cinema City din Iaşi, Timişoara, Cluj, Bacău şi Piteşti, care au avut loc în perioada 2007-2009.

În următorii 3-5 ani, Cinema City intenţionează să adauge în portofoliului său alte 20-25 de proiecte. Compania operează la nivel internaţional 609 ecrane, şi are alte 470 în curs de dezvoltare, din care 54 vor fi finalizate în 2009.

"Următoarea inaugurare în Bucureşti va fi în Sun Plaza - în prima parte a anului 2010 - cu un alt megaplex, de 15 săli", a mai spus Greidinger. Cât priveşte deschirea unui alt IMAX în România, el crede că piaţa este pregătită pentru încă un acest gen de cinematograf.

În Europa există în jur de 70 de săli IMAX. Cinema City deţine, în ţările în care este prezentă, licenţa exclusivă de operare a cinematografelor IMAX. Acum, compania operează 8 cinematografe IMAX: cinci în Polonia, unul în Cehia, unul în Bulgaria şi unul în Ungaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici