Primul planetariu digital din ţară, inaungurat la Piteşti

Primul planetariu digital din ţară şi cel de-al treilea din lume a fost inaugurat, miercuri, la Piteşti, de Muzeul Judeţean Argeş, investiţia, suportată de Consiliul Judeţean Argeş, fiind de 280.000 de euro.

1455 afișări
Imaginea articolului Primul planetariu digital din ţară, inaungurat la Piteşti

Primul planetariu digital din ţară, inaungurat la Piteşti (Imagine: Mediafax/AFP)

Primul planetariu digital din ţară şi cel mai performant din Europa este într-o clădire a Muzeului Judeţean Argeş şi poate găzdui circa 40 de spectatori, inclusiv persoane cu nevoi speciale de deplasare. Mobilierul este proiectat şi realizat special pentru planetariul care dispune şi de un sistem de climatizare optim şi ecologic.

Potrivit lui Remus Cârstea, responsabilul proiectului, în 35 de minute, iubitorii stelelor pot realiza o călătorie completă prin Univers şi pot asista la lecţii de astronomie, toate în format multimedia HD, cu sunet performant similar cinematografelor 3D.

"În urmă cu 30 de ani, la Piteşti, începea să funcţioneze în cadrul Muzeului Judeţean Argeş prima expoziţie multimedia din România dedicată ştiinţelor naturii şi ecologiei. Acum, în 2008, în primul an naţional dedicat educaţiei cu ajutorul astronomiei şi în avanpremiera primului an internaţional al astronomiei muzeografii argeşeni au inaugurat primul planetariu digital de tip educaţional din România, obiectiv care, sperăm, va fi vizitat de zeci de localnici şi de turişti", a declarat Remus Cârstea, responsabilul proiectului Planetariu de la Piteşti.

Construcţia planetariului, realizată de 60 de angajaţi ai unei firme franceze, a început în data de 1 mai şi a durat patru luni, societatea fiind aleasă în urma unei licitaţii publice internaţionale. Investiţia a costat 280 de mii de euro, bani proveniţi de la Consiliul Judeţean Argeş.

"Este unul dintre cele trei planetarii digitale din lume, celelalte două fiind în Ucraina şi Italia, dar e singurul situat într-un muzeu. Planetariul este de tip "In Space Systems", are un ecran cu diametru de şapte metri, oferă vizionarea proiecţiilor de planetariu, de cinematografie panoramica şi simultană şi de expoziţii virtuale de înaltă definiţie, sonorizate cu un sistem audio performant", a mai precizat Remus Cârstea.

Echipamentul poate fi interconectat prin sisteme digitale de transport a informaţiei, cu echipamente de observare astronomică pentru facilitarea proiecţiilor live de observaţii astronomice realizate oriunde pe Terra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici