Program de sterilizare în masă: O ţară îşi cere iertare pentru că a sterilizat cu forţa persoane, pentru a preveni „naşterea descendenţilor de slabă calitate”

Guvernul din Japonia îşi cere iertare şi promite daune compensatorii pentru miile de persoane cu dizabilităţi, care au fost sterilizate cu forţa, în vederea unei legi defuncte, bazată pe teoria care susţine îmbunătăţirea geneticii umane prin diferite mijloace de intervenţie, transmite The Guardian.

8008 afișări
Imaginea articolului Program de sterilizare în masă: O ţară îşi cere iertare pentru că a sterilizat cu forţa persoane, pentru a preveni „naşterea descendenţilor de slabă calitate”

Program de sterilizare în masă: O ţară îşi cere iertare pentru că a sterilizat cu forţa persoane, pentru a preveni „naşterea descendenţilor de slabă calitate”

În temeiul unei legi care a fost votată în parlament miercuri, victimele sterilizării în masă vor primi fiecare câte 22.000 de lire sterline fiecare drept compensaţie pentru suferinţa cauzată, precum şi o scrisoare prin care guvernul îşi cere iertare pentru „suferinţa mentală şi fizică creată de programul de sterilizare”.

Premierul Shinzo Abe şi-a exprimat „regretul sincer” şi spune că guvernul „şi-a cerut scuze din toată inimă” pentru politicile terifiante, în vederea cărora chiar şi persoane în vârstă de 9 ani au fost sterilizate împotriva voinţei lor.

„În perioada în care legea era în vigoare, numeroase persoane au fost supuse unor intervenţii chirurghicale pentru a nu mai putea procrea, aceste decizii find bazate pe faptul că persoanele sufereau de diferite dizabilităţi sau alte boli cronice”, afirmă premierul într-un comunicat.

„Aş vrea să cer iertare din tot sufletul în numele guvernului”, continuă comunicatul. „Vom face tot posibilul pentru a crea o societate care nu discriminează pe nimeni şi respectă personalităţile şi individualitatea fiecăruia”, adaugă premierul.

În jur de 16.500 de persoane, majoritatea femei cu dizabilităţi, au fost vizate între anii 1948 şi 1996, în temeiul legii care dorea să „prevină naşterea descendenţilor de slabă calitate”. În jur de 8.000 de persoane şi-au dat acordul, cel mai probabil din cauza presiunilor, în timp ce aproape 60.000 de femei au fost supuse intervenţiilor pentru avort, din cauza bolilor ereditare, potrivit presei.

Daunele compensatorii

Daunele compensatorii vor fi plătite supravieţuitorilor care au fost sterilizaţi, inclusiv celor care şi-au dat acordul.

Persoanele cu dizabilităţi şi boli mentale, precum şi cele cu boli ereditare, au fost obligate să se supună procedurilor pentru a „preveni naşterea unor descendenţi inferiori şi pentru a proteja viaţa şi sănătatea mamelor”, potrivit legii bazate pe teoria eugenismului.

Ţări precum Germania şi Suedia au avut măsuri similare, dar şi-au cerut iertare faţă de victime şi au oferit daune, scrie The Guardian.

Totuşi, guvernul Japoniei a susţinut până de curând că sterilizările erau legale. Cererile de retragere a legii au apărut anul trecut, după ce victimele au iniţiat procese cerând compensaţii de aproape 22.000 de lire sterline pentru fiecare.

Una dintre victime, o femeie care avea 15 ani la momentul sterilizării în 1972, este diagnosticată cu o dizabiliate mentală. Documentele oficiale sugerează că aceasta a fost sterilizată din cauza „slăbiciunii mentale ereditare”, diagnostic dezbătut de familia sa.

În jur de 20 de victime au dat în judecată separat pentru daune mai mari, iar un tribunal din Miyagi, regiune din nord-estul ţării, va da o sentinţă luna viitoare.

Avocaţii reclamanţilor susţin că acele compensaţii unice oferite de guvern sunt insuficiente. „Este de înţeles că politicienii se grăbesc să ofere daunele unice, dar dacă aceastea nu sunt semnificative, soluţia nu va fi una mulţumitoare”, spun avocaţii.

O femeie în vârstă de 70 de ani, reclamantă în proces, afirmă că „guvernul nu a rezolvat cum trebuie situaţie”. „Vreau ca premierul să se scuze personal, în faţa mea”, adaugă aceasta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici