Proiect inedit: Pomul care produce 40 de tipuri de fructe - FOTO

Profesorul Sam Van Aken, de la Universitatea Syracuse a petrecut nouă ani pentru a cultiva un singur pom. “Am dorit să pun o livadă întreagă într-un singur pom”, a explicat el.

10709 afișări
Imaginea articolului Proiect inedit: Pomul care produce 40 de tipuri de fructe - FOTO

Proiect inedit: Pomul care produce 40 de tipuri de fructe (Imagine: www.treeof40fruit.com)

O singură plantă poate produce 40 de soiuri de fructe cu sâmbure tare (cum ar fi piersicile sau prunele). Pentru a realiza acest pom unicat, Van Aken, sculptor la Universitatea Syracuse, a folosit altoirea, procedeu binecunoscut de pomicultori şi grădinari.

TITLURILE ZILEI

Fiecare dintre culorile florilor ce apar în imaginea de mai jos reprezintă câte un soi de fructe. Imaginea este o reprezentare artistică, dar acest copac există cu adevărat, potrivit Business Insider.

Altoirea este procedeul prin care două plante sunt unite artificial, realizându-se o contopire a sistemului circulator al acestora. Altoirea se practică de sute de ani. Este şi motivul pentru care încă mai avem vin – atunci când o boală a ameninţat cu dispariţia toate viile, a fost găsit un soi de viţă-de-vie rezistent, care a devenit gazda unei varietăţi de struguri.

Deşi altoirea se foloseşte frecvent, 40 de soiuri pe un singur pom reprezintă o realizare deosebită. A fost nevoie de mulţi ani pentru a se ajunge la această performanţă.

Van Aken lasă pomul să crească aproximativ trei ani, timp în care acesta dezvoltă patru sau cinci ramuri. Acestea sunt tăiate, iar în locul lor sunt ataşaţi muguri ai altor cinci soiuri diferite, prin  altoire. Ţesuturile conductoare ale plantelor ataşate (altoi) se sudează cu cele ale pomului (portaltoi). Seva care circulă prin ţesutul pomului va hrăni, prin sudarea ţesuturilor, noile ramuri. Un pom bine dezvoltat poate ajunge să susţină până la 25 de soiuri diferite.

“Ceea ce fac este să crestez pomul şi să încerc să îl fac să creadă că ceea ce am ataşat este o parte din el,” povesteşte Van Aken. După încă doi ani, în care soiurile ataşate au început să dezvolte propriile ramuri, Van Aken a ataşat alte soiuri, ajungând la 40 într-un singur pom. “Toate îşi păstrează caracteristicile genetice. Se pot vedea tot felul de flori şi de fructe”, arată Van Aken.

Volumul efortului depus face ineficientă utilizarea acestui tip de copac în pomicultură. Dar ca realizare artistică, autorul în consideră valoros: “Nu va elimina foametea la nivel mondial. Dar ar putea inspira o abordare în acest sens”.

Van Aken a realizat un grafic al perioadelor de înflorire, putând controla astfel culorile folosind anumite perioade pentru altoire.

Universitatea Syracuse a ales acest pom pentru a comemora atacurile de la 11 septembrie. Numărul 40 reprezintă un punct “situat între finit şi infinit” şi are rezonanţe biblice, potrivit lui Van Aken, care aminteşte de cele 40 de zile şi nopţi de ploi din povestea lui Noe. Diversitatea pomului simbolizează creşterea, speranţa şi înnoirea, repere importante pentru lumea de după 11 septembrie.

Deşi poate părea abstract pentru unii, Van Aken speră ca oamenii să recunoască adevărata valoare a proiectului său: “Ziua de 11 septembrie (2001) a fost atât de tragică pentru mine. Nu cred că poate fi creat ceva care să simbolizeze corespunzător acea tragedie. Este înfiorător”.

În prezent, 14 din pomii lui Van Aken (fără a-i pune la socoteală pe cei doi pe care îi are în curte) pot fi găsiţi pe tot cuprinsul Statelor Unite. Planul său este să realizeze o livadă plină cu astfel de pomi în Portland, Maine.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici