Quentin Tarantino a pierdut o bătălie judiciară contra site-ului Gawker

Cineastul american Quentin Tarantino a pierdut, miercuri, o primă bătălie în justiţie contra grupului Gawker Media, pe care l-a acuzat că a contribuit la publicarea pe internet a celui mai recent scenariu al său şi de la care a solicitat daune de 1 milion de dolari.

117 afișări
Imaginea articolului Quentin Tarantino a pierdut o bătălie judiciară contra site-ului Gawker

Quentin Tarantino a pierdut o bătălie judiciară contra site-ului Gawker (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Judecătorul John F. Walker din Los Angeles a considerat că avocaţii cineastului nu au prezentat dovezi "care să stabilească o infracţiune directă a unei terţe părţi", nici elemente care să demonstreze că site-ul Gawker a dus în mod direct la încălcarea drepturilor de autor.

Judecătorul i-a permis totuşi cineastului să facă apel la decizia sa, înainte de 1 mai.

Quentin Tarantino anunţase în ianuarie că nu va mai face filmul "The Hateful Eight", după ce scenariul acestui lungmetraj a fost publicat pe internet de un utilizator anonim.

Cineastul a depus plângere contra site-ului Gawker, pe care l-a acuzat că "a contribuit la încălcarea dreptului de autor", cerându-i daune de cel puţin 1 milion de dolari pentru că a publicat link-uri spre alte site-uri unde era divulgat scenariul noului său proiect cinematografic, "The Hateful Eight".

Site-ul Gawker, specializat în publicarea unor informaţii indiscrete despre diverse vedete din industria media şi cea de divertisment, a scris un articol despre acest subiect, în care apar link-uri spre site-urile care au publicat scenariul lui Tarantino.

"Această plângere a devenit necesară după încălcarea flagrantă a drepturilor de autor de către Gawker şi de ceilalţi acuzaţi", a explicat avocatul cineastului în acea plângere.

Pe lângă Gawker, Quentin Tarantino a depus plângere contra persoanelor care au publicat anonim scenariul său - chiar dacă acestea sunt necunoscute -, de la care a cerut despăgubiri de cel puţin 1 milion de dolari.

Într-un editorial, redactorul-şef de la Gawker, John Cook, a apărat poziţia site-ului său, afirmând că publicarea unor link-uri este o operaţiune care dezvăluie informaţii. "Quentin Tarantino a făcut intenţionat un întreg circ din acea publicare frauduloasă pe internet a scenariului său".

Cineastul a anunţat că a renunţat să mai facă acel film, dar va publica în cele din urmă scenariul sub forma unei cărţi.

Câştigător al trofeului Palme d'Or de la Cannes cu filmul "Pulp Fiction" din 1994 şi a două premii Oscar pentru scenariile filmelor "Pulp fiction" şi "Django Unchained", Quentin Tarantino a fost pe rând regizor, scenarist, producător şi chiar actor în filmele sale. Deşi este acuzat de critici că trivializează violenţa, opera sa cinematografică nu a încetat să entuziasmeze publicul, iar peliculele sale "Profesioniştii crimei/ Reservoir Dogs", "Pulp Fiction", "Jackie Brown", cele două filme din seria "Kill Bill", "Maşina morţii/ Death Proof", "Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds" şi "Django dezlănţuit/ Django Unchained" au devenit filme de referinţă ale cinematografiei mondiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici