Reacţii la Hollywood, după vestea morţii lui Kirk Douglas, o legendă a cinematografiei

Kirk Douglas a murit miercuri, la vârsta de 103 ani. Vestea despre decesul acestuia a fost primită cu regrete de prieteni, reprezentanţi ai industriei şi fani, care şi-au adus aminte de roluri în filme precum "Spartacus", "Lust for Life" şi "The Bad and the Beautiful".

1192 afișări
Imaginea articolului Reacţii la Hollywood, după vestea morţii lui Kirk Douglas, o legendă a cinematografiei

Reacţii la Hollywood, după vestea morţii lui Kirk Douglas

"Mi-am dorit să fiu actor încă de când eram copil în clasa a doua. Am făcut un spectacol şi mama mi-am croit un şorţ negru şi am jucat rolul unui cizmar. După spectacol, tata mi-a oferit primul meu Oscar: un cornet de îngheţată", povestea Kirk Douglas.

Legendarul artist american Kirk Douglas, unul dintre starurile cele mai populare şi mai influente în cinematografie în anii 1950 - 1960, a murit la vârsta de 103 ani.

Fiul său, Michael Douglas, a confirmat decesul tatălui într-o declaraţie: "Cu imensă tristeţe, eu şi fraţii mei anunţăm că tatăl nostru, Kirk Douglas, nu se mai află de azi printre noi. Pentru o lume întreagă, a fost o adevărată legendă, un actor din epoca de aur a filmelor... Dar, pentru mine şi fraţii mei, Joel şi Peter, era pur şi simplu tata". Celebrul actor premiat cu Oscar a încheiat cu aceleaşi cuvinte pe care le-a rostit cu ocazia celei de-a 103-a aniversări a tatălui său, marcată în decembrie anul trecut: "Te iubesc nespus de mult şi sunt mândru că sunt fiul tău".

În 2018, Kirk Douglas - pe numele real Yssur Danielovitch - a stabilit, la 102 ani, un nou record de longevitate pentru un actor. Actorul Bob Hope deţinea anterior recordul de longevitate, însă acesta a murit în 2003, la aproape două luni după ce împlinise 100 de ani.

"Pentru a reuşi, trebuie să fii suficient de curajos să greşeşti", obişnuia să spună Kirk Douglas.

Personalităţi de la Hollywood şi-au exprimat regretul privind moartea artistului.

Actorul şi regizorul Rob Reiner a scris pe platforma de micro-blogging Twitter că Douglas "va rămâne un simbol în panteonul Hollywood-ului", în timp ce actriţa Mitzi Gaynor, care a jucat alături de el în filmul "For Love or Money" (1963), i-a mulţumit "pentru că a împărtăşit tuturor uimitorul său talent".

Actorul american Danny DeVito l-a numit o sursă de inspiraţie.

Sindicatul actorilor americani a emis un comunicat prin care şi-a exprimat regretul: "Una dintre ultimele legende ale epocii de aur a Hollywood-ului, Kirk Douglas a fost un actor extraordinar. A fost şi o voce puternică ce ne-a ajutat să eliminăm lista neagră din industrie. Prin creaţia sa, el a marcat cinematografia. Dar, ca un adevărat filantrop, dedicarea o viaţă întreagă sprijinirii cauzelor importante a avut un impact şi mai mare. Ne va lipsi profund şi transmitem condoleanţe familiei, prietenilor şi fanilor", se arată în comunicatul sindicatului, semnat de preşedintele său, actriţa Gabrielle Carteris.

"Douglas a fost un filantrop generos, a donat milioane de dolari unor şcoli, spitale şi organizaţiilor care se ocupă de persoane fără adăpost. Va fi mereu în amintirea colegilor actori. Douglas şi soţia sa, Anne, au donat peste 40 de milioane de dolari Motion Picture & Television Fund (fondul Academiei de film americane, n.r.) şi au înfiinţat un azil pentru bolnavii de Alzheimer. În 2015, pentru a marca cea de-a 99-a aniversare a lui Douglas, MPTF a anunţat că va construi un nou azil, pentru a-l onora", se arată în acelaşi comunicat.

Regizorul Steven Spielberg a transmis într-un comunicat: "Kirk şi-a păstat charisma de star de cinema până la sfârşitul vieţii sale minunate şi sunt onorat că am făcut parte din ultimii săi 45 de ani. Îmi vor lipsi notele sale scrise de mână, scrisorile, sfaturile părinteşti, iar înţelepciunea, curajul - chiar şi dincolo de o creaţie care îţi taie respiraţia - sunt suficiente pentru a-mi fi o sursă de inspiraţie pentru tot restul vieţii mele".

Muzeul Walt Disney a notat performanţa actorului ca Ned Land din "20.000 Leagues Under the Sea" (1954), care a fost primul film live-action produs de compania de divertisment.

"Rămas bun unei legende a Hollywood-ului", se arată pe contul de Twitter al Academiei de film americane.

"Kirk Douglas a fost un prieten, o legendă, atât ca star, cât şi ca om. A devenit mai bun cu fiecare zi. Sunt atât de onorat că l-am cunoscut. Transmit dragostea mea familiei sale. Ne-ar prinde bine un Spartacus", a scris actorul Jason Alexander.

Actorul William Shatner a salutat "un simbol incredibil al industriei", iar George Takei a vorbit despre "un campion care a sprijinit multe cauze", care a fost "adorat şi iubit".

Hollywood Foreign Film Association, organizaţia care decernează premiile Globul de Aur, a vorbit despre "unul dintre cei mai celebri actori ai tuturor timpurilor", în timp ce Paramount Network a scris despre "contribuţia de nepreţuit la dezvoltarea industriei filmului".

Născut pe 9 decembrie 1916, în localitatea Amsterdam din statul american New York, Kirk Douglas a jucat în primul său film în 1946 - un noir clasic intitulat "Dragoste ciudată/ The Strange Love of Martha Ivers".

S-a remarcat apoi în filme precum "Gunfight at the O.K. Coral", "Călăreţul singuratic/ Lonely Are the Brave" şi "Umbra unui uriaş/ Cast a Giant Shadow".

Pe parcursul carierei sale prestigioase, Kirk Douglas a primit trei nominalizări la premiile Oscar, pentru rolurile interpretate în filmele "Van Gogh/ Lust for Life", "Urâtul şi frumosul/ The Bad and the Beautiful" şi "Champion".

Deşi nu a câştigat niciodată Oscarul pentru interpretare, a primit din partea Academiei de film americane un premiu onorific, care i-a fost înmânat de Steven Spielberg în 1996.

Ultimul rol pe marele ecran a fost cel din "Illusion" (2004), cu Bryan Cranston, regizat de Michael A. Goorjian.

Kirk Douglas este şi scriitor, având la activ mai multe romane şi volume de memorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici