Regizorul Ladj Ly, noul copil minune al filmului francez, invitat special la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest

Ladj Ly, câştigătorul premiului juriului de la Cannes, va fi prezent la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, împreună cu filmul său de debut, „Les Misérables", pentru a vorbi despre cum a reuşit să pornească o revoluţie cinematografică, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

256 afișări
Imaginea articolului Regizorul Ladj Ly, noul copil minune al filmului francez, invitat special la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest

Regizorul Ladj Ly, noul copil minune al filmului francez, invitat special la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 18 şi 27 octombrie, iar cinci lungmetraje care au provocat polemici pe Croazetă vor ajunge pe marile ecrane din Capitală.

Noul copil minune al filmului francez, Ladj Ly, va fi prezent la Bucureşti pentru a vorbi despre cum este să porneşti o revoluţie cinematografică din suburbii.

„Dacă vrei cu adevărat să faci o revoluţie, trebuie să ieşi în stradă în fiecare zi", a declarat regizorul Ladj Ly, al cărui lungmetraj de debut a fost inclus în competiţia oficială de la Cannes.

„Cine crede că este vorba despre o nouă ecranizare a clasicului lui Victor Hugo, se înşeală. Dar există un motiv pentru care «Les Misérables» poartă acelaşi titlu: ambele sunt amplasate în Montfermeil, suburbia muncitorească unde regizorul a crescut. Un secol mai târziu, mizeria e încă acolo, iar violenţa poliţiei rămâne un factor", a scris revista Variety.

Pelicula are în centru trei membri ai brigăzii anticriminalitate care se confruntă cu tensiuni între bandele rivale din vecinătate. Inspirat de revoltele din 2005 de la Paris, de pelicula cult a lui Mathieu Kassovitz „La Haine" şi de scurtmetrajul cu acelaşi nume al lui Ly, „Les Misérables" este o perspectivă provocatoare asupra tensiunilor dintre rezidenţii marginali şi poliţie.

Regizorul a declarat că este crucial ca oamenii care au trăit în aceste locuri să-şi spună povestea şi că este frustrant că sunt atât de puţini regizori de culoare activi în Franţa de azi.

„Lumea cinema-ului este foarte închisă: e rezervată unei anume elite. Poţi număra regizorii de culoare pe degetele de la o mână. De aceea am fondat şcoala noastră de film", a declarat regizorul.

Şcoala de film se numeşte Kourtrajmé, precum colectivul regizoral unde a debutat. Ly susţine că şcoala gratuită dă ocazia participanţilor să facă parte din următoarea generaţie de cineaşti francezi: „E o şcoală pe care o poate accesa oricine, nu există taxă. Trebuie să ne implicăm, să preluăm controlul şi să începem să schimbăm lucrurile. Nu vrem să ni se impună nimic. Cunoaştem aceste teritorii şi ştim cum să acţionăm. De când cu alegerea lui Macron, sunt şi mai multe probleme sociale. Noi protestăm împotriva acestor condiţii de 20 de ani, dar nu se întâmplă nimic. Înainte, oamenii erau indiferenţi pentru că era vorba de periferie, acum toţi francezii sunt afectaţi. Avem impresia că politicienilor nu le pasă".

La Cannes, filmul „Les Misérables" a fost primit cu ovaţii şi a reuşit performanţa de a-i surclasa pe Quentin Tarantino, Pedro Almodóvar, Ken Loach şi Xavier Dolan în competiţia pentru premiul juriului.

Peste noapte, Ly a devenit o celebritate, iar drepturile de difuzare pentru piaţa americană au fost achiziţionate imediat de Amazon pentru 1,5 milioane dolari, cea mai mare vânzare pentru un debutant la Cannes din istorie.

Totodată, alte filme controversate premiate la Cannes vor putea fi vizionate în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest.

Pelicula „Bacurau", în regia lui Kleber Mendonça Filho şi a lui Juliano Dornelles, onorat cu premiul juriului la Cannes, realizează un portret perseverent şi amplu al unei comunităţi braziliene care luptă împotriva spectrului sumbru al modernităţii.

Filmul „The Wild Goose Lake", regizat de Diao Yinan, spune povestea unui membru fugar al unei bande criminale ce caută izbăvirea şi a unei fete în pericol care riscă totul pentru a-şi câştiga libertatea.

Pelicula „Beanpole", în regia lui Kantemir Balagov, recompensat cu premiul pentru regie Un Certain Regard, la Cannes, surprinde oraşul sovietic Leningrad în anul 1945. În contextul în care Al Doilea Război Mondial a devastat oraşul, două tinere căută să-şi refacă viaţa în mijlocul ruinelor.

Regizată de Karim Aïnouz, pelicula „The Invisible Life of Eurídice Gusmão", ce a obţinut premiul Un Certain Regard la Cannes, va putea fi vizionată la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest.

Biletele pot fi achiziţionate din reţeaua Eventbook şi de la casieriile cinematografelor Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinemateca Union. Biletele pot fi achiziţionate atât în avans, începând de marţi, cât şi pe durata festivalului.

Ediţia a zecea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.

Programul de proiecţii şi detalii suplimentare sunt disponibile pe pagina festivalului.

Foto: Hepta

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici