REPORTAJ: Buena Vista Social Club a oferit românilor un ultim voiaj în Havana. Mjloc de transport - muzica

Vedetele din grupul Buena Vista Social Club le-au spus românilor "Adios!", sâmbătă seara, şi le-au oferit acestora şansa la o ultimă călătorie în Havana, folosind ca mijloc de transport pentru această "aventură" muzicală ritmurile cubaneze care le-au adus notorietatea internaţională.

328 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Buena Vista Social Club a oferit românilor un ultim voiaj în Havana. Mjloc de transport - muzica

REPORTAJ: Buena Vista Social Club a oferit românilor un ultim voiaj în Havana. Mjloc de transport - muzica (Imagine: Tiberiu Crisan/ Mediafax Foto)

Sâmbătă seara, puţin după ora 20.00, pe scena Sălii Palatului din Capitală au urcat, în aplauzele publicului, vedetele din grupul cubanez Buena Vista Social Club. Concertul din Bucureşti face parte din ultimul lor turneu mondial, în care, după mai bine de 16 ani petrecuţi împreună, artiştii cubanezi le vor spune "Adios!" fanilor din întreaga lume.

Pe durata show-ului, pe ecranul amplasat în spatele scenei, au fost proiectate imagini din concertele pe care Orquesta Buena Vista Social Club le-a susţinut în întreaga lume, astfel că acest spectacol nu a fost doar un mijloc prin care membrii grupului să le spună "Adios!" fanilor, ci şi o modalitate de a le reaminti de ceilalţi membri ai grupului, care au făcut istorie prin muzica lor, şi care, între timp, au murit.

Flerul veteranilor şi elanul generaţiei tinere, alături de entuziasmul publiculul spectator, au făcut ca ritmurile cubaneze să răsune încă o dată în Capitală, iar aplauzele nu au întârziat să se facă auzite. Apariţia pe scenă a incomparabilei Omara Portuondo a ridicat spectatorii de pe scaune, aceştia începând să se mişte pe ritmurile cubaneze. Vedeta i-a apreciat pe români pentru atmosfera creată, spunându-le, de câteva ori, "mulţumesc".

Nici intrarea în scenă a chitaristului cu pălărie de cowboy Eliades Ochoa nu a fost ignorată de spectatori, acesta fiind primit cu ropote de aplauze. De asemenea, Barbarito Torres şi trompetistul Guajiro Mirabal au adus ritmurile cubaneze mai aproape de România.

Aceştia au fost acompaniaţi pe scenă de cei care le-au fost alături de-a lungul timpului, inclusiv dinamicul veteran Papi Oviedo, tânărul pianist Rolando Luna, contrabasistul Pedro Pablo şi percuţioniştii Andres Coayo (congas), Filiberto Sanchez (timbales) şi Alberto "La Noche" (bongos), trei trompetişti printre care specialistul notelor foarte înalte Luis Allemany şi apreciatul interpret - Carlos Calunga.

După aproape două ore de muzică cubaneză, spectatorii i-au aplaudat intens pe membrii grupului Buena Vista Social Club, care îşi vor continua turneul de adio până în toamna anului 2015, când vor susţine un concert final în capitala Cubei, Havana. Turneul "Adios!" reprezintă o încununare a ceea ce a însemnat mai bine de o mie de spectacole, la care au participat de-a lungul vremii peste 40 de muzicieni de elită.

Orquesta Buena Vista Social Club este un proiect care îşi trage originile din documentarul despre muzica cubaneză cu acelaşi nume, regizat de Wim Wenders şi nominalizat la Oscar. Albumul omonim, înregistrat cu ocazia filmărilor, a obţinut premiul Grammy. Acesta a fost doar începutul, pentru că au urmat alte premii Grammy, o serie de albume foarte apreciate, numeroase turnee şi concerte cu casa închisă la care au participat nume sonore ca Ibrahim Ferrer, Ruben Gonzalez, Cachaito Lopez, Compay Segundo, Manuel Galban, Omara Portuondo şi Roberto Fonseca.

Regizorul Wim Wenders a avut motive întemeiate când i-a ales pe Ibrahim Ferrer, Ruben Gonzalez, Cachaito Lopez, Compay Segundo, Omara Portuondo şi Eliades Ochoa să filmeze un documentar antologic despre muzica cubaneză. Aceştia sunt reprezentanţii cei mai de seamă ai "vârstei de aur" a muzicii din insula din Caraibe, cei fără virtuozitatea cărora iubitorii de muzică din întreaga lume nu ar fi aflat de "Chan Chan", "El Cuarto de Tula", "Candela" şi "Dos Gardenias".

Concertul de sâmbătă de la Sala Palatului a fost organizat de Fundaţia Phoenix, care s-a ocupat de spectacolele Buena Vista Social Club din Bucureşti încă din anul 2004.

(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini de la concert)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici