REPORTAJ - Cum prind viaţă obiectele din podul bunicii: "Toate sunt unicate şi de toate îmi pare rău"

O femeie din Craiova, jud. Dolj, dă viaţă obiectelor vechi găsite în podul bunicii, cele mai spectaculoase realizări fiind expuse spre vânzare în cadrul Târgului "Creative Buzz", cel mai colorat festival "handmade" din Sibiu.

845 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Cum prind viaţă obiectele din podul bunicii: "Toate sunt unicate şi de toate îmi pare rău"

Cum prind viaţă obiectelor din podul bunicii: "Toate sunt unicate şi de toate îmi pare rău" (Imagine: sibiu-turism.ro)

Printre creatori care au realizat obiecte de îmbrăcăminte, podoabe, pălării, cosmetice naturale sau dulceaţă de casă, Silvia Stoica, din Craiova, pare să fi venit la Festivalul Handmade din Sibiu cu casa în spate: căni de email, telefoane, chitări, cutii de podoabe, sticle de sifon sau mese de salon. Toate par să fi fost luate din altă epocă, dar cu viaţă nouă.

"Sunt o mare iubitoare de obiecte vechi, cu amprentă naţională, cu motive româneşti. Le dau o altă viaţă. Le găsesc pe internet, caut foarte mult. Multe le am din podul bunicii. Stau într-o casă veche, monument istoric şi mai găsesc unele obiecte prin pod. Altele le aduc din Irlanda sau de prin alte ţări, pe unde mă mai duc", a povestit corespondentului MEDIAFX, Silvia Stoica, creator expozant la Festivalul Handmade 'Creative Buzz' din Sibiu.

Întrebată ce vinde cel mai bine, Silvia Stoica spune că la mare căutare sunt sticlele de sifon.

"Ştiţi că înainte erau fasonate, li se punea anul. Exact anul acela îl pun şi eu pictat. Folosim metode de învechire, dar şi alte metode. Bine se vând şi cănile de email, la fel şi cănile rustice. Am făcut căni rustice în stil victorian. Suportul de ziare se vinde bine. I-am dat un aer romantic. Lămpile de gaz au trecere, dar le găsesc foarte greu”, spune Silvia Stoica.

Craioveaca s-a apucat de acest hobby atunci când a ieşit la pensie, în urmă cu şase ani.

"Eu am ieşit la pensie. Făceam asta cu copiii cu nevoi speciale. Ieşind la pensie am avut în plan să îmi fac un magazin cu obiecte vechi, de antichităţi. Am stat într-o casă veche şi acolo am avut o grămadă de obiecte: scaune, noptiere. Mi-am propus ca la pensie asta să fac: să le dau acelor obiecte o altă viaţă, o nouă viaţă", îşi aminteşte Silvia Stoica.

Zâmbeşte când este întrebată dacă nu se crede "un fel de Dumnezeu al lucrurilor": "Un pic de Dumnezeu? Nu ştiu, poate, dar un pic. Îmi place foarte mult ce fac".

Mărturiseşte că deşi toate obiectele sunt spre vânzare, de fiecare îi pare rău după ele, pentru că toate sunt parte din sufletul său.

"Toate sunt unicate şi de toate îmi pare rău, că sunt din sufletul meu. Sunt cu suflet făcute", spune femeia.

Deşi lucreză foarte mult pentru a readuce la viaţă obiecte din secolul trecut, preţurile sunt rezonabile, cele mai scumpe fiind obiectele de mobilier.

O măsuţă sculptată costă 130 lei, care este pictată, la fel ca toate celelalte obicte, cu vopsele ecologice, pe bază de apă.

Peste 40 de expozanţi din toată ţara au participat în weekend la Festivalul Handmade din Sibiu, o iniţiativă de susţinere şi promovare a artiştilor şi artizanilor din România, inclus pe Agenda Culturală Sibiu 2016, gândită din perspectiva înlesnirii accesului la obiecte unicat, create manual.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici