REPORTAJ "I’m gypsy! I am proud!": Damian Drăghici a făcut spectacol, vineri seară, pe Lipscani

Artistul Damian Drăghici a concertat vineri seară, timp de două ore, în Centrul Vechi al Bucureştiului, alături de aproximativ 250 de muzicieni, manifestarea făcând parte din campania "Salvaţi muzica, salvaţi arta!", care promovează incluziunea socială prin educaţie şi formare.

528 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ "I’m gypsy! I am proud!": Damian Drăghici a făcut spectacol, vineri seară, pe Lipscani

Damian Drăghici (Imagine:Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Această campanie e una anti-discriminare şi a fost iniţiată de Fundaţia Bright Light. Totodată, e o iniţiativă determinată de cele întâmplate la Baia Mare. Nu vrem altceva decât să fim acceptaţi în societate şi ca oamenii să îşi dea seama că suntem ca toţi ceilalţi. Suntem mândri că suntem ţigani!", a declarat Damian Drăghici pentru Mediafax.

Caravana muzicală condusă de Damian Drăghici a fost urmată îndeaproape de mai mulţi tineri de etnie rromă, care au dorit să îi încurajeze pe spectatorii de ocazie să renunţe la prejudecăţi.

Mircea Dumitru reprezintă Fundaţia Toflea şi e, totodată, cel mai tânăr primar din ţară. A absolvit Administraţie şi Afaceri şi, în prezent, le întinde o mână copiilor din familiile fără posibilităţi materiale: "Noi investim în educaţie şi încercăm să combatem, atât cât se poate, discriminarea. Prin educaţie putem să facem lucruri mai bune. Copiii care beneficiază de programele noastre sunt bursieri, au toţi facultăţi, masterate şi mulţi sunt angajaţi. Ei sunt cei care ne vor plăti pensiile şi care ne vor susţine când vom fi bătrâni, deci spre ei se îndreaptă atenţia noastră".

Gheorghe Drăgoi a venit împreună cu prietena lui, după care întorc capul mulţi domni în costume scumpe de la terasele din jur. A terminat management spitalier în Elveţia şi s-a întors în România ca să arate că se poate şi altfel. "La noi sunt mediatizate numai cazurile negative. Când se întâmplă ceva bun nu există niciun fel de acoperiere mediatică", spune el, nemulţumit.

Pe trotuarul alăturat, Katy şi Allan, doi englezi plimbăreţi prin lume, filmează muzicanţii. "E incredibilă muzica asta! Nu seamănă cu nimic din ce-am mai auzit înainte. Am fost surprinşi să vedem că românii nu au niciun fel de problemă cu rromii. În ţara noastră, ziarele vă prezintă mereu ca pe nişte oameni care discriminează orice altă etnie", spun ei.

Câţiva "hipsteri" se opresc, curioşi. "Foarte tare, bro'! Dar ce muzică e?", întreabă gaşca. "Un repertoriu de melodii specifice culturii rrome", vine răspunsul, din mulţime. "Aha. Deci ţigani", constată ei. Strâmbă din nas şi pleacă mai departe. Cu toate acestea, englezul Allan, care nu întelege deloc limba română, spune: "E minunat să vezi că două etnii pot coexista în armonie".

Caravana de muzicanţi ajunge şi printre terasele de fiţe ale Lipscaniului. Cameramanii filmează de zor, reporterii bagă microfonul pe sub nasul oricui se nimereşte în zonă. "E o iniţiativă bună, toţi suntem oameni, nu etnia ar trebui să conteze şi nici nu ar trebui toţi băgaţi în aceeaşi oală", spune, în faţa camerei, un trecător. După ce camera se opreşte, omul îşi aprinde o ţigară şi îi spune, sec, cameramanului: "Ce dracu' să fi zis, că dacă zici adevărul, te acuză de discriminare. Din cauza ăstora, care merg şi fură prin afară, ne cred străinii pe toţi ţigani".

Puţin mai în faţă, Alina şi Andrei se alătură caravanei. Poartă tricou inscripţionat cu mesajul campaniei şi au, în total, trei doctorate. "Studiem amândoi în State. Eu sunt asistent universitar şi, momentan, sunt înscris la două doctorate. Alina e director general într-o multinaţională şi, în paralel, îşi face şi ea doctoratul", spune Andrei. Despre viaţa din Statele Unite, numai de bine. "Nu ne-am lovit niciodată de idei preconcepute. Americanii au altă mentalitate. Pentru ei contează doar ce ştii, ce poţi să faci şi ce fel de om eşti. Nu ţi se pune o etichetă doar pentru că eşti rrom, aşa cum se întâmplă, de cele mai multe ori, în România", spune Alina. "Oamenii nu ştiu că există mai multe feluri de rromi. Când aud că eşti rrom, românii îşi imaginează fuste lungi, cerşetori şi răufăcători gata să dea în cap altor oameni", adaugă Andrei.

La intersecţia dintre Lipscani, Carada şi Smârdan, un muzicant lasă vioara jos şi îşi aprinde o ţigară. Pe partea opusă a trotuarului, în faţa unei cutii cu câţiva bănuţi, un copil cântă la vioară "Valurile Dunării". "Talentat copilu'. Parcă m-aş vedea pe mine, când eram mic", chicoteşte muzicantul. "Diferenţa dintre mine şi un român e că eu sunt în stare să apreciez copilu' de colo. Un român nu ar aprecia copilul meu. Dacă ăl' mic de 'colo ar fi ţigan, nu român, în 5 secunde poliţia ar fi aici şi l-ar sălta", susţine muzicantul. Dincolo de trotuar, "'ăl mic" încearcă să-l imite pe Leonard Cohen.

La plecare, reporterul Mediafax, îmbrăcat în tricoul campaniei "I'm gypsy, I'm proud!", intră într-un restaurant şi comandă un meniu. "Ne pare rău, azi nu mai pregătim niciun meniu", spune chelnerul, politicos. În spate, un domn în costum scump şi o domnişoară comandă acelaşi meniu. "Soseşte imediat. Vă rog să luaţi loc la o masă", spune acelaşi chelner. La televizorul din local, un post de ştiri dă, în mod repetat, imagini cu manifestarea care tocmai s-a încheiat. "Românii sunt, adesea, pe nedrept etichetaţi drept un popor care discriminează. Evenimentul acesta dovedeşte, însă, că, pentru românul de rând, nu contează culoarea pielii", spune, convinsă, moderatoarea.

Campania "Salvaţi muzica, salvaţi arta!" face parte din proiectul "I am gypsy! I am proud!", iniţiat în 2010 de Fundaţia Bright Light.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici