REPORTAJ - Revelion la Palatul Camerei de Comerţ din Bucureşti: Peste 1.000 de persoane au trecut în Noul An pe ritmuri electronice - VIDEO

În noaptea de Revelion, în timp ce zeci de mii de bucureşteni petreceau în aer liber alături de vedetele autohtone, în Piaţa Constituţiei sau la ”Vanghelion”, mai mult de 1.000 de persoane sărbătoreau trecerea în Anul Nou pe ritmuri de muzică electronică într-un loc inedit: fostul Palat al Camerei de Comerţ Bucureşti.

1900 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Revelion la Palatul Camerei de Comerţ din Bucureşti: Peste 1.000 de persoane au trecut în Noul An pe ritmuri electronice - VIDEO

REPORTAJ - Revelion la Palatul Camerei de Comerţ : Peste 1.000 de persoane au trecut în Noul An pe ritmuri electronice (Imagine: Dan Rusanescu)

Petrecerea de sfârşit de 2013 a fost primul eveniment public pentru care palatul şi-a deschis porţile după mult timp şi prima petrecere de muzică electronică organizată vreodată aici.

Cu câteva zile înainte de sfârşitul anului, evenimentul creat pe Facebook cu numele ”Electro.Clasic – NYE `14” promitea ”un vibe boem, clasic, electro-senzual”, alături de ”un şir eclectic de artişti români şi străini”, într-un palat neoclasic francez.

Aflat pe strada Ion Ghica numărul 4, la colţ cu Doamnei, Palatul Camerei de Comerţ Bucureşti a fost inaugurat pe 23 mai 1911 în prezenţa Regelui Carol I, a membrilor Casei Regale şi a unor înalţi oficiali ai vremii. După ce a fost timp de jumătate de secol sediul Bibliotecii Naţionale a României, clădirea păstrează atmosfera de odinioară şi este în continuare un edificiu de prestigiu al arhitecturii bucureştene.

„Am vrut să facem evenimentul în una dintre clădirile de mult uitate ale Bucureştiului. A fost simplu, am vorbit cu cei de la Camera de Comerţ şi ne-au ajutat. Le suntem foarte recunoscători”, a spus Dan Rusănescu, unul dintre organizatorii petrecerii. Echipa din spatele petrecerii a pus accent şi pe grija faţă de clădire, prin intermediul evenimentului creat pe Facebook: „Facem un apel la bunul simţ! La ambele scene este parchet tăiat şi montat manual în anul 1912. Sunt scrumiere în tot palatul. Vă rugăm să încercăm să conservăm clădiri de mult uitate.”

 Deşi ora de start era stabilită la 22.00, în holul de intrare soseau oameni şi la 3,4 şi 5 dimineaţa. Oricine intra pe uşile masive era întâmpinat de trei paznici şi de o coadă la ghişeul de bilete. Grupuri de tineri, între aproximativ 19 şi 35 de ani, aşteptau să plătească intrarea, coborau sau urcau scările în spirală ca să ajungă de la o sală la alta. La garderobă, un afiş stătea mărturie pentru funcţiile de odinioară ale palatului: ”Consumul de alimente în incinta bibliotecii este strict interzis.”

Primul lucru pe care îl observai  în sala de la parter: jocurile de lumini colorate care se potriveau perfect cu arhitectura pereţilor. Figurile geometrice, modele colorate străbătute din când în când de un „2014” şi proiecţiile vizuale au îmbrăcat pereţii palatului din noapte până dimineaţă.

Sălile înalte, construite în stil neoclasic francez, bogat decorate, cu pilaştri şi coloane masive, au găzduit DJ-i străini şi români, nume cunoscute pentru iubitorii de muzică electronică din noul val: Vakula, Fouchat, Kosta, Giuser, John Riley, Rotopercutor, Bask, Snygg şi Alt Om. Dintre toate nivelurile clădirii – subsol , două etaje înalte, mansardă şi pod – pentru petrecere au fost folosite parterul şi primul etaj, fiecare dintre ele având câte o scenă principală şi bar propriu.

DJ-ii au fost însoţiţi de show-uri live la tobe, saxofon şi voce. În jurul orei 4 dimineaţa, în sala de la etajul întâi, mixul care zguduia boxele s-a oprit, lăsând loc pentru un număr solo de tobe şi strigătele celor aproximativ o sută de oameni din sală, care s-au strâns în jurul percuţionistului.

Petrecerea nu s-a terminat decât dimineaţa târziu, în jurul orei 10. Până atunci, palatul le-a oferit un spectacol şi celor care doar treceau pe lângă el şi priveau, fie cu ochi curioşi sau nedumeriţi, fie încruntaţi, jocurile de lumini şi forfota ce răzbăteau din Palatul Camerei  de Comerţ Bucureşti, fost Palat al Bursei şi fostă Bibliotecă Naţională a României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici