Roman Polanski, care riscă să fie extrădat în SUA, spune că va coopera cu procurorii polonezi

Cineastul Roman Polanski, care filmează în această perioadă un lungmetraj în Polonia, spune că va coopera cu autorităţile din această ţară în cadrul anchetei ce a fost iniţiată după ce Statele Unite au emis pe numele lui un mandat de extrădare, după condamnarea sa pentru pedofilie, în 1977.

135 afișări
Imaginea articolului Roman Polanski, care riscă să fie extrădat în SUA, spune că va coopera cu procurorii polonezi

Roman Polanski, care riscă să fie extrădat în SUA, spune că va coopera cu procurorii polonezi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Procuratura din Polonia a anunţat, săptămâna trecută, că intenţionează să îl chestioneze pe Roman Polanski, care s-a născut din părinţi polonezi, dar locuieşte în Franţa, după ce a primit din partea justiţiei americane o cerere oficială de extrădare a cineastului.

"Mă aflu aici în principal pentru a pregăti un film pe care vreau să îl fac în acest an", a declarat Roman Polanski într-un interviu pe care l-a acordat, luni, postului de televiziune TVN24.

"Ştiu că autorităţile poloneze au primit o cerere de extrădare pe numele meu şi bineînţeles că mă voi supune procedurii de aici şi vom vedea ce va urma. Am încredere în sistemul juridic din Polonia. Sper că totul va fi bine", a adăugat cineastul.

Roman Polanski, în vârstă de 81 de ani, este considerat de mulţi dintre polonezi drept una dintre cele mai mari personalităţi culturale ale acestei ţări. Cineastul se află în prezent în Polonia pentru a turna un lungmetraj despre Alfred Dreyfus, un ofiţer francez implicat într-un scandal uriaş care a zguduit Franţa în urmă cu mai bine de un secol.

În octombrie 2014, procurorii din oraşul polonez Cracovia l-au audiat pe Roman Polanski în legătură cu mandatul de arestare emis de Statele Unite asociat cu condamnarea din 1977 a cineastului. Procurorii polonezi au spus că nu există o bază legală pentu arestarea cineastului şi că vor aştepta o cerere oficială de extrădare din partea colegilor lor americani înainte de a continua această anchetă.

Cineastul a fost acuzat în 1977 că a violat o adolescentă în vârstă de 13 ani, la Los Angeles, după ce îi oferise în prealabil şampanie şi droguri. Ulterior, Polanski a pledat vinovat la acuzaţia de întreţinere de raporturi sexuale cu o minoră.

Însă regizorul filmelor "Rosemary's Baby" şi "Chinatown" a fugit din Statele Unite şi s-a stabilit în Franţa chiar înainte de pronunţarea verdictului, temându-se că judecătorii îi vor impune o pedeapsă mai gravă decât cele 42 de zile de închisoare pe care le efectuase deja în cadrul unei proceduri ce a vizat şi evaluarea psihiatrică.

În 2009, cineastul a fost reţinut pentru 290 de zile în regim de arest la domiciliu, în reşedinţa sa din Elveţia, în timp ce justiţia din această ţară a analizat cererea de extrădare a sa în Statele Unite.

Roman Polanski, care şi-a petrecut prima parte a vieţii în Polonia, intenţionează să regizeze un film despre Alfred Dreyfus, un ofiţer francez de origine evreiască, acuzat pe nedrept de trădare. Acest lungmetraj ar urma să fie turnat, cel puţin parţial, în Polonia.

Roman Polanski s-a născut la Paris în 1933, din părinţi polonezi. S-a mutat în Polonia împreună cu familia, în 1937, în preajma izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Părinţii săi nu au supravieţuit Holocaustului, fiind duşi în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Polanski şi-a făcut studiile în Polonia, iar primul său film "Cuţitul în apă" (1962) a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. De atunci, el a mai primit cinci nominalizări la Oscar, două premii BAFTA, patru premii Cesar, un Golden Globe şi un Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. În Marea Britanie a realizat trei filme, iar din 1968, s-a mutat în America.

Printre filmele regizate de Roman Polanski se numără "Balul vampirilor" (1967), "Un copil pentru Rosemary" (1968), "Cartierul chinezesc" (1974), "Căutare disperată" (1988), "Fecioara şi moartea" (1994) şi "Pianistul", această peliculă aducându-i lui Polanski un Oscar pentru regie, în 2003.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici