Roman Polanski se va întoarce în Elveţia, pentru a participa la Festivalul de film de la Locarno

Regizorul franco-polonez Roman Polanski va reveni în Elveţia pentru a lua parte la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de film de la Locarno, unde va fi invitat de onoare, au anunţat sâmbătă organizatorii evenimentului.

70 afișări
Imaginea articolului Roman Polanski se va întoarce în Elveţia, pentru a participa la Festivalul de film de la Locarno

Roman Polanski (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

În cadrul festivalului, Roman Polanski va primi un premiu special şi va susţine un curs de cinema pentru tinerii regizori, care va fi deschis publicului, au precizat organizatorii evenimentului, într-un comunicat, informează lepoint.fr.

"Sunt cum nu se poate mai mândru că Polanski a acceptat să participe la iniţiativele de formare ale festivalului", a declarat Carlo Chatrian, directorul artistic al evenimentului.

Anchetat de poliţia americană încă din anul 1977 pentru întreţinerea de raporturi sexuale cu o minoră, Roman Polanski a fost arestat în 2009 la Zürich, unde urma să primească un premiu.

Cineastul a fost eliberat în 2010, după ce autorităţile elveţiene au decis să nu îl extrădeze în Statele Unite.

Într-un interviu difuzat sâmbătă pe postul elveţian de televiziune RTS, care transmite programe pentru audienţa francofonă, Roman Polanski a făcut referire la perioada în care s-a aflat sub arest la domiciliu în localitatea Gstaad, o cunoscută staţiune de schi din Elveţia.

"Mărturia tuturor oamenilor din jur mi-a uşurat foarte mult această perioadă, mai ales a oamenilor din Gstaad, care mi-au arătat toată simpatia lor", a declarat Polanski la RTS, adăugând că doreşte să descopere Festivalul de la Locarno, unde vor participa toţi prietenii săi regizori.

"Mi-am spus: poate trebuie să văd Locarno, despre care am auzit vorbindu-se atâtea lucruri", a explicat regizorul, care va fi prezent la festival alături de soţia sa, actriţa franceză Emmanuelle Seigner.

Totodată, în cadrul evenimentului va fi proiectat cel mai recent film al lui Polanski, "Venus înveşmântată în blănuri/ la Vénus à la fourrure", cu Mathieu Amalric şi Emmanuelle Seigner în rolurile principale, pelicula fiind inspirată de romanul omonim al lui Leopold von Sacher-Masoch, cel care a dat numele practicii masochismului.

Festivalul de film de la Locarno, ajuns la a 67-a ediţie, va avea loc între 6 şi 16 august.

Roman Polanski s-a născut la Paris în 1933, din părinţi polonezi. S-a mutat în Polonia împreună cu familia, în 1937, în preajma izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Părinţii săi nu au supravieţuit Holocaustului, fiind deportaţi în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Polanski şi-a făcut studiile în Polonia, iar primul său film "Cuţitul în apă" (1962) a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. De atunci, el a mai primit cinci nominalizări la Oscar, două premii BAFTA, patru premii Cesar, un Glob de Aur şi un Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. În Marea Britanie a realizat trei filme, iar din 1968, s-a mutat în America.

Printre filmele regizate de Roman Polanski se numără "Balul vampirilor" (1967), "Un copil pentru Rosemary" (1968), "Cartierul chinezesc" (1974), "Căutare disperată" (1988), "Fecioara şi moartea" (1994) şi "Pianistul", această peliculă aducându-i lui Polanski un Oscar pentru regie, în 2003.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici