RUINELE UNOR VIEŢI: Imagini cu oraşe întregi părăsite din toată lumea - GALERIE FOTO

Oraşe din întreaga lume au suferit schimbări semnificative pe parcursul anilor, trecând de la stadiul de aşezări înfloritoare şi populate la adevărate ruine. Schimbările de ordin social sau pur şi simplu migraţia populaţiei sunt factori ce au lăsat în urmă doar urme din ceea ce altădată aceste oraşe reprezentau.

3705 afișări
Imaginea articolului RUINELE UNOR VIEŢI: Imagini cu oraşe întregi părăsite din toată lumea - GALERIE FOTO

RUINELE UNOR VIEŢI: Imagini cu oraşe întregi părăsite din toată lumea(Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oraşul Grytviken aflat în Atlanticul de Sud poate fi unul dintre cele mai bune exemple în ceea ce priveşte zonele urbane părăsite, notează publicaţia Daily Mail

Aici pot fi observate vase uriaşe folosite în trecut pentru transportul combustibilului. Totodată, oasele uriaşe de balene, vechi de zeci de ani stau mărturie pentru ocupaţia pe care altă dată acest oraş o avea. În Grytviken locuitorii erau recunoscuţi pentru iscusinţa lor de a vâna balene, însă acum această aşezare a rămas doar o ruină. 

Mici grupuri de case de culoare albă înghesuite într-o vale înconjurată de munţi povestesc viaţa pe care oamenii din Grytviken o aveau. Grytviken se află la 1.000 de kilometri de America de Sud şi este acum un oraş părăsit. 

Oamenii au locuit în Grytviken până în anul 1960, după care staţia de procesare a cărnii de balenă a fost închisă pentru că vânatul a cunoscut o scădere considerabilă. 

Pe întreg globul oraşele părăsite stau mărturie unor schimbări inexplicabile care au dus la plecarea oamenilor din aceste zone.

În America de Sud, Chile, oraşul Chaiten a fost aproape şters complet. În 2008 o erupţie vulcanică a produs pagube majore în oraş, iar apoi inundaţiile produse de râul Bianco au dus la o catastrofă naturală şi mai mare pentru oameniii din Chaiten, care au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele.  

Momentan Chaiten este un oraş pustiu, ruinele caselor şi ale clădirilor servind drept adăpost pentru animalele sălbatice din această zonă.  

Un alt oraş părăsit se află în Franţa. În cazul acestuia nu fenomenele meteorologice sau migraţia populaţiei au dus la ruinare. În anul 1944 circa 600 de locuitori ai Oradour-sur-Glane au fost masacraţi de o divizie a trupelor naziste.

Cei 600 de locuitori, printre care femei şi copii, au fost strânşi într-o biserică a oraşului care ulterior a fost incendiată. Locuinţele de aici se află încă în picioare dar sunt pustii.

Strada principală din Oradour-sur-Glane este şi ea pustie, iar carcase ruginite ale unor autovehicule vechi sunt răspândite aleatoriu pe toate străzile din orăşelul francez.

Nici Statele Unite ale Americii nu duc lipsă de aşezări umane părăsite. Berlin, situat în Nevada, era cunoscut drept un orăşel în care locuitorii nu erau foarte numeroşi, însă populaţia acestuia creştea în momentul în care căutătorii de aur îşi mutau taberele aici.

Construit în anul 1897, Berlin a atras sute de oamenii în căutarea profiturilor obţinute peste noapte din obţinerea aurului. O rezervă de aur fusese atunci descoperită în apropierea oraşului. Din 1911 însă Berlin a început să îşi piardă din locuitori pe măsură ce mina de aici a secat.  

În momentul de faţă micuţul orăşel Berlin din Nevada, Statele Unite, este părăsit, însă vechile clădiri în care era procesat aurul, locuinţele oamenilor şi chiar şi unele sectoare din mina de aici pot fi văzute. 

În Mauritania istoria stă mărturie a celor care făceau pelerinaje la Mecca. Oraşul Chinguetti este astăzi total părăsit, altădată fiind loc de întrunire a pelerinilor spre Mecca. 

Moscheea de vineri din Chinguetti se află încă în picioare, însă interiorul acestei clădiri este părăsit. O mică secţiune din ceea ce odată era probabil o bibliotecă se află încă în stare aproape intactă.  

Un alt oraş devastat de fenomenele naturale poate fi găsit în Turcia. Oraşul Kayakoy este părăsit din anul 1932. 

În anul 1856 orăşelul turcesc a fost lovit de un cutremur puternic, iar apoi în 1885 un incendiu a cuprins aproape în întregime Kayakoy. Situl de aici este protejat de UNESCO, fiind desemnat oraşul prieteniei şi al păcii.  

Bodie din California, Statele Unite ale Americii, stă mărturie pentru un alt oraş care a fost mistuit de vreme şi ulterior părăsit de locuitorii săi. Ca şi Berlin din Nevada, Bodie fusese iniţial ridicat pentru că în zona descoperirea unei mine de aur a atras foarte mulţi oameni care îşi doreau o parte din profit.  

Clădirile în care locuiau pe vremuri oamenii au rămas intacte, iar barurile sau străzile care şerpuiesc printre clădirile aşezării pot fi vizitate.  

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici