S-au născut primii copii cu ajutorul Sperm Positive, banca unde pot dona spermă şi cei infectaţi cu HIV

  • Sperm Positive, din Noua Zeelandă, este prima bancă de spermă unde poţi dona chiar dacă eşti infectat cu virusul HIV.
  • Lansat în 2019, proiectul a fost gândit pentru a reduce stigmatul pe care îl au persoanele infectate cu HIV, virusul care declanşează boala SIDA.
779 afișări
Imaginea articolului S-au născut primii copii cu ajutorul Sperm Positive, banca unde pot dona spermă şi cei infectaţi cu HIV

S-au născut primii copii cu ajutorul Sperm Positive, banca unde pot dona spermă şi cei infectaţi cu HIV

Sperm Positive, banca unde poţi dona spermă chiar dacă eşti infectat cu HIV, a fost văzută drept o încercare de publicitate atunci când a luat fiinţă.
 
Însă doi ani mai târziu, primii copii născuţi sunt la familiile care au avut curaj să-şi asume acest risc, potrivit The Guardian.
 
Tratamentele actuale pentru HIV reduc atât de mult nivelul acestuia în sânge încât este aproape de nedectatat, iar cei pozitivi nu mai au motive să le fie teamă pentru că-l transmit partenerilor sănătoşi. 
 
Trei studii independente au urmărit mai bine de 3.000 de cupluri active sexual, pentru mai mulţi ani, şi nu a existat niciun caz de transmitere a virusului atunci când bărbatul a folosit tratamentul, chiar şi fără folosirea prezervativului.  
 
Această iniţiativă a făcut ca mulţi dintre cei pozitivi la HIV să poată avea copii. Este cazul lui Victor, unul dintre donatori, din a cărui spermă s-au năcut deja doi fii, iar acum el şi partenerul său caută o mamă surogat pentru a avea un copil. 
 
Mi-e frică să nu fiu respins", spune Victor, dar copiii pe care a ajutat să îi creeze au fost o revelaţie. La vestea că bebeluşul unui alt cuplu s-a născut în siguranţă, spune el, a simţit un val de bucurie. „A fost atât de multă fericire să poţi vedea ceva ce nu credeai că va fi posibil. Şi doar să vezi, să auzi câtă bucurie a adus această nouă fiinţă mică în familia cuplului pe care îl ajut. Frumos, cu adevărat”.
 
Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, a avut interviuri cu 188 de oameni infectaţi cu virusul HIV. Chiar dacă aceştia erau toţi sub tratament, mai mult de jumătate au declarat că sunt subiectele bârfelor, remarcilor crude şi hărţuirii verbale din cauza condiţiei lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici