"Saltimbanco" - bucuria în culori fondante marca Cirque du Soleil

Artişti care se aruncă la zece metri în aer, clovnul Eddie care joacă baseball imaginar cu publicul şi contorsionism - toate acestea au fost incluse într-un spectacol de peste două ore, executat milimetric, care a fost adus la Bucureşti de cei 51 de acrobaţi ai celebrei trupe Cirque du Soleil.

1208 afișări
Imaginea articolului "Saltimbanco" - bucuria în culori fondante marca Cirque du Soleil

"Saltimbanco" - bucuria în culori fondante marca Cirque du Soleil (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Sala de la complexul Romexpo din Bucureşti, cu o capacitate de 4.000 de locuri, a fost arhiplină miercuri, la primul dintre cele nouă spectacole prezentate de trupa canadiană Cirque du Soleil la Bucureşti. Show-ul a început la secundă, cu personajele multicolore plimbându-se printre spectatori, în timp ce întârziaţii îşi făceau loc în sală. Copii, adulţi, morocănoşi sau exuberanţi s-au bucurat de o feerie cu acrobaţii şi numere de clovni în care a fost implicat şi publicul - toate realizate la limita perfecţiunii gimnasticii şi artei.

"Prăjinile chinezeşti", unul dintre primele numere ale spectacolului, a înşirat acrobaţii coordonaţi perfect pe tijele de câţiva metri, precum strugurii pe ciorchine, clovnul Eddie i-a făcut vedete pe spectatorii aleşi pe sprânceană din sală, iar numărul de leagăn rusesc, în care personajele se lansau dintr-un scrânciob i-a ţinut pe toţi cu sufletul la gură.

Toate numerele au fost coordonate de personajele-cheie ale show-ului - visătorul, baronul şi maestrul, îmbrăcaţi în culori calde - şi au avut drept coloană sonoră muzica trupei de rockeri-clovni care nu s-au putut abţine de la râsete şi comentarii. Discuţiile dintre personajele hiperactive au avut loc, pe scenă, într-o limbă imaginară, care include şi un sunet "click" ce poate fi auzit doar în dialectele africane.

"Saltimbanco" este cel mai longeviv spectacol al Cirque du Soleil şi a fost prezentat, începând din 1992, de nenumărate ori cu casa închisă publicului din lumea întreagă - Europa, America de Nord, America de Sud, Australia, Japonia, Noua Zeelandă - în total peste 11,5 milioane de fani entuziaşti. În 2007, spectacolul a fost readaptat.

Cu o poveste "old school" şi cu numere care, la bază, fac parte din meniul standard al unui spectacol de circ, "Saltimbanco" este, însă, mai mult decât atât - ia numerele clasice din arena circului şi le transformă în adevărate demonstraţii teatrale de mare virtuozitate.

Atât reprezentaţiile solo, cât şi coregrafiile de grup din "Saltimbanco" constituie momente de acrobaţie unice, uluitoare şi în acelaşi timp probe incredibile de forţă - începând de la demonstraţiile de echilibru, salturi şi piruete la limita imposibilului din "Prăjinile Chinezeşti" şi "Leagănul Rusesc", continuând cu momentele de trapez şi bungee ce sfidează gravitaţia şi cu reprezentaţiile de jonglerie care fac deliciul publicului.

În "Saltimbanco", o demonstraţie de flamenco nu este doar o demonstraţie de flamenco, un număr de clovn nu îl are vedetă doar pe clovn şi numărul de trapez este, mai degrabă, dans în aer. Bătăile de tobă care subliniază, în arena circului, tensiunea la cele mai periculoase numere sunt înlocuite, în "Saltimbaco", cu o uimire totală în faţa unui tablou artistic perfect.

Şi, pentru că nişte adevăraţi artişti nu se iau niciodată prea mult în serios, cei de la Cirque du Soleil au inclus în "Saltimbanco" şi un număr de autoparodie.

În final, "Saltimbanco" vorbeşte despre artă, despre perfecţiune, undeva, în substrat, despre disciplina celei mai mici mişcări şi despre multiculturalismul metropolei. Într-o anumită măsură, "Saltimbanco" este un omagiu adus începuturilor celei mai celebre trupe de teatru din lume.

Pornind de la un grup de 20 de artişti de stradă, la începuturile sale din 1984, Cirque du Soleil este în prezent o importantă organizaţie cu sediul în Québec, ce oferă divertisment de înaltă ţinută artistică. Compania are 5.000 de angajaţi, incluzând mai mult de 1.300 de artişti din aproape 50 de ţări diferite. Peste 100 de milioane de spectatori din aproape 300 de oraşe de pe şase continente s-au lăsat uimiţi şi încântaţi până în prezent de Cirque du Soleil.

Cirque du Soleil va mai susţine la Bucureşti, la complexul Romexpo, de joi până duminică, alte opt reprezentaţii cu spectacolul "Saltimbanco".

(Material realizat de Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici