Scandal pe malul „Lacului Lumilor”. Ecologiştii acuză o fabrică de îmbuteliere că vrea să „trimită” apa din Baikal în China

Scandal în regiunea Irkuţk din Siberia, unde ecologiştii vor să oprească construcţia unei fabrici de îmbuteliere care ar putea produce o criză ecologică în biosfera Lacului Baikal.

1908 afișări
Imaginea articolului Scandal pe malul „Lacului Lumilor”. Ecologiştii acuză o fabrică de îmbuteliere că vrea să „trimită” apa din Baikal în China

Scandal pe malul „Lacului Lumilor”. Ecologiştii acuză o fabrică de îmbuteliere că vrea să „trimită” apa din Baikal în China

Premierul rus Dmitri Medvedev a ordonat Ministerului Mediului să pornească o anchetă în legătură cu instalaţia de îmbuteliere de la malul Lakului Baikal, transmite portalul Meduza.

Construcţia fabricii a început în luna ianuarie, reprezentând o investiţie de circa 23 de milioane de dolari. Instalaţia aparţine companiei Aquasib şi ar trebui să devină operaţională până la sfârşitul acestui an.

Aproape 80% din producţia de apă de băut a fabricii va fi orientată spre export, în principal în China, Coreea de Sud şi Mongolia.

Lucrările au provocat însă proteste în rândul localnicilor, susţinute de mai multe organizaţii non-guvernamentale de protecţia mediului. Deja circulă pe Change.org şi o petiţie cu peste 900.000 de semnături prin care i se solicită guvernatorului din Irkuţk, Serghei Levcenko, să oprească „dezvoltarea fabricii care va îmbutelia Lacul Baikal şi-l va trimite Chinei”.

Polarizaţi şi într-o campanie de amploare pe reţelele de socializare, care monitorizează procesul de construcţie al fabricii, activiştii de mediu intenţionează să organizeze proteste în mai multe oraşe importante din întreaga Rusie.

Numeroase personalităţi din showbiz-ul rusesc s-au raliat demonstraţiilor, printre care Elena Letuceaia şi Victoria Bonia.

În ceea ce priveşte reacţia oficialilor de mediu din regiunea Irkuţk, aceştia au semnalat încălcări ale regulilor de protecţia mediului în construcţia sistemului de îmbuteliere, precizând că instalaţia va perturba habitatul unor păsări pe cale de dispariţie.

Lacul Baikal se confruntă în ultimii ani cu o serie de probleme ecologice cauzate de exploatările industriale ale arealului său.

Având o suprafaţă de 31.500 de kilometri pătraţi, Baikal este cel mai adânc lac de pe glob - 1.637 de metri - şi deţine o cincime din apa dulce la nivel mondial, fiind considerat o minune a naturii.

Lacul Baikal fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1996.

Vechimea şi izolarea lacului Baikal, numit de triburile de buriaţi „Lacul lumilor”,  au produs una dintre cele mai bogate faune de apă dulce din lume, cu o valoare excepţională pentru ştiinţa evoluţionistă.

Lacul Baikal a fost descoperit în anul 1643 de către K. Ivanov şi V. Kolesnikov, iar în 1675, reputatul călător şi diplomat român Nicolae Milescu Spătarul, cunoscut în descrierile în limba rusă sub numele de Nicolae Spafarovici, în drum spre China, l-a ocolit prin partea sud-vestică, oferindu-ne una dintre cele mai amănunţite descrieri ale lacului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici