Se cere intervenţia Interpol: Egiptul vrea să recupereze o statuie veche de 3.000 de ani, care a fost vândută la licitaţie pentru o sumă uriaşă

Autorităţile egiptene au cerut Interpol să localizeze o sculptură reprezentând capul regelui Tutankhamon, veche de aproximativ 3.000 de ani, care a fost vândută pentru 6 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's la Londra, pe 4 iulie, potrivit ABC News.

722 afișări
Imaginea articolului Se cere intervenţia Interpol: Egiptul vrea să recupereze o statuie veche de 3.000 de ani, care a fost vândută la licitaţie pentru o sumă uriaşă

Se cere intervenţia Interpol: Egiptul vrea să recupereze o statuie veche de 3.000 de ani, care a fost vândută la licitaţie pentru o sumă uriaşă

Sculptura a fost vândută la licitaţie în pofida faptului că autorităţile egiptene au cerut returnarea acesteia. Numele cumpărătorului sculpturii nu a fost făcut public.

Relicva provenea dintr-o colecţie privată, Resandro Collection, însă autorităţile egiptene au cerut blocarea licitaţiei şi returnarea sculpturii.

Comitetul Naţional pentru Repatrierea Antichităţilor din Egipt a anunţat că procurorii de la Curtea Supremă au cerut Interpol să emită o notificare pentru localizarea relicvei, motivând lipsa unor documente privind proprietarul şi a unora care să ateste că sculptura a fost scoasă legal din ţară.

Autorităţile egiptene au mai cerut Marii Britanii să împiedice "exportul de antichităţi vândute" până când ele vor primi documentele solicitate.

Egiptenii au mai sugerat că această controversă ar putea avea un impact asupra legăturilor culturale dintre cele două ţări, în condiţiile în care, în prezent, există 18 misiuni arheologice britanice în Egipt.

Comitetul a mai anunţat că a apelat la o firmă de avocatură pentru a iniţia un proces civil, fără a oferi mai multe detalii.

În ziua licitaţiei, câteva zeci de persoane s-au adunat în faţa sediului din Londra al Christie's, cu steaguri egiptene şi pancarte pe care se putea citi textul "opriţi tranzacţiile de antichităţi furate".

Egiptenii sunt de părere că locul sculpturii este într-un muzeu.

Fostul ministru pentru Antichităţi, Zahi Hawass, a declarat că sculptura pare să fi fost "furată" în anii 1970 de la Templul din Karnak, la nord de complexul arheologic Luxor.

Ministrul egiptean de Externe a cerut ajutorul autorităţilor britanice şi al UNESCO pentru a bloca licitaţia, dar astfel de intervenţii sunt rare şi au loc doar în cazul în care există probe clare.

Reprezentanţii casei Christie's spun că sculptura este celebră şi nu a fost niciodată obiectul unei anchete şi au oferit chiar o listă a proprietarilor artefactului din ultimii 50 de ani.

Se crede că Tutankhamon (1941 - 1323 î.e.n) a devenit faraon în jurul vârstei de 9 ani şi a murit zece ani mai târziu. Perioada sa de domnie ar fi trecut probabil neobservată dacă, în 1922, arheologul britanic Howard Carter nu i-ar fi descoperit mormântul aproape intact. Descoperirea a reînnoit interesul pentru Egiptul antic şi a fost urmată de dispute privind adevăraţii proprietari ai artefactelor.

Taguri:
interpol,
tutankhamon,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici