Sfatul neaşteptat şi controversat pentru cei care poartă jeanşi: Nu îi spălaţi!

Invitat la conferinţa pe teme ecologice Fortune's Brainstorm Green, Charles "Chip" Bergh, CEO-ul companiei Levi Strauss, a sfătuit cumpărătorii să nu îşi spele jeanşii, pentru a-i păstra într-o stare bună pentru mai mult timp.

7077 afișări
Imaginea articolului Sfatul neaşteptat şi controversat pentru cei care poartă jeanşi: Nu îi spălaţi!

Sfatul neaşteptat şi controversta pentru cei care poartă jeanşi: Nu îi spălaţi! (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Löb Strauß, ulterior Levi Strauss, s-a născut în 1829, în Germania. La jumătatea secolului al XIX-lea a emigrat în Statele Unite, unde fraţii săi conduceau un magazin en gros de textile şi mercerie. Levi a obţinut cetăţenia americană în 1853 şi a deschis o filială a afacerii familiei, în San Francisco.

Adevărata sa realizare rămâne însă colaborarea cu Jacob Davis, născut Jākobs Jufess, un croitor care făcea un model nou de pantaloni, din pânză de bumbac şi denim, întâriţi cu capse din cupru. Vestea despre aceştia s-a răspândit repede şi, curând, micul atelier al lui Davis nu mai făcea faţă cererilor. Strauss, de la care îşi cumpăra croitorul materialele, a plătit pentru obţinerea patentului şi a deschis o fabrică în San Francisco, la conducerea căreia a fost numit Jacob Davis.

Levi Strauss & Co. este în continuare o firmă importantă de îmbrăcăminte, cunoscută în primul rând pentru jeanşii Levi's. Invitat la o conferinţă pe teme ecologice, la 141 de ani de obţinerea patentului de către Strauss şi Davis, Chip Bergh, actualul CEO al companiei, a făcut o declaraţie surprinzătoare. El i-a sfătuit pe potenţialii clienţi aflaţi la Fortune's Brainstorm Green să nu îşi spele blugii. Bergh a spus că pantalonii pe care îi poartă "sunt, probabil, vechi de un an şi nu au văzut interiorul unei maşini de spălat", relatează CNN.

Şeful Levi Strauss le-a recomandat cumpărătorilor să cureţe petele de pe pantaloni cu un burete sau o periuţă de dinţi şi puţin detergent. "Trataţi cum trebuie, blugii vor rezista o vreme îndelungată, probabil mai mult decât silueta posesorilor", a adăugat el.

Sfatul nu este unul nou, designerul Tommy Hilfiger declarând recent că nu îşi spală jeanşii niciodată. Această tendinţă a devenit destul de răspândită în ultima vreme, iar cei care o practică recurg la diverse trucuri pentru a evita să îşi spele hainele din denim la maşină. Pe lângă metoda recomandată de Bergh, unii posesori de blugi îşi ţin hainele în congelator sau în cuptorul cu microunde pentru a elimina microbii şi mirosurile neplăcute.

Jolie Kerr, autoarea rubricii "Ask a clean person" (n.r. Întreabă o persoană curată, în limba engleză) spune că recurgerea la astfel de practici depinde de stilul de viaţă şi de preferinţele fiecăruia. "Luaţi în considerare scopul pentru care purtaţi blugii atunci când decideţi cum îi curăţaţi", spune ea. "Felul în care trebuie tratată o pereche de jeanşi folosiţi la munca în grădină este diferit de modul în care se curăţă unii pe care îi purtăm atunci când ieşim în oraş să dansăm", adaugă Kerr.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici