Şi albinele pot ţipa. Când sunt atacate de viespi, albinele emit semnale antiprădător - STUDIU

  • Un studiu a dezvăluit un nou mecanism de apărare folosit de albine atunci când sunt atacate de viespile gigantice "ucigaşe": ţipătul.
  • Cercetarea Royal Society Open Science a reliefat faptul că albinele lansează un "apel de adunare pentru apărare colectivă" care este "destul de dur şi zgomotos”.
  • Atunci când sunt lăsate necontrolate, viespile asiatice gigantice pot distruge un stup de albine în câteva ore, hrănindu-se cu larve şi decapitând albinele, ceea ce oamenii de ştiinţă numesc "faza de măcel". Apoi, viespile îşi hrănesc puii cu părţile de corp tăiate.
1337 afișări
Imaginea articolului Şi albinele pot ţipa. Când sunt atacate de viespi, albinele emit semnale antiprădător - STUDIU

Şi albinele pot ţipa. Când sunt atacate de viespi, albinele emit semnale antiprădător - STUDIU

Studiul, publicat săptămâna aceasta în revista Royal Society Open Science, a dezvăluit că albinele lansează un "apel de mobilizare pentru apărare colectivă" împotriva viespilor. Semnalul nedescoperit până acum, cunoscut acum sub numele de "semnal antiprădător, împărtăşeşte trăsături acustice cu sunetele de alarmă, ţipetele de frică şi strigătele de panică ale primatelor, păsărilor şi suricatelor", potrivit studiului.
 
Albinele produc sunetul prin vibrarea aripilor sau a toracelui, ridicându-şi abdomenul şi expunând o glandă pentru a elibera un feromon.
 
„Este alarmant de auzit", a declarat Heather Mattila, co-autor al studiului, pentru Gizmodo. „Se caracterizează prin explozii rapide de sunete înalte care se schimbă în mod imprevizibil în frecvenţă - sunt destul de dure şi zgomotoase".
 
Potrivit studiului, ratele de semnal cresc de şapte până la opt ori în timpul unui atac al viespilor. Pe lângă „semnalele antiprădători”, albinele recurg la un alt mecanism de apărare prin care colectează fecale de animale şi le pun la intrarea în stupii lor pentru a alunga viespile.
 
Printre alte măsuri se numără şi "balling", prin care albinele se adună într-un grup şi vor sufoca viespea prin vibrarea muşchilor aripilor. Căldura alimentată de vibraţii, care poate ajunge până la 46 grade Celsius, împreună cu dioxidul de carbon produs de albine, poate ucide o viespe în 30 de minute.
 
În ultimele luni, viespile gigantice au apărut tot mai des în regiunea de nord-vest a Pacificului din SUA. În septembrie, al treilea cuib de viespi uriaşe descoperit în ţară în acest an a fost descoperit în statul Washington.
 
Viespile sunt o specie invazivă cu cuiburi foarte greu de localizat, deoarece tind să se afle în zone împădurite. Pe lângă faptul că provoacă daune devastatoare coloniilor de albine, viesparul uriaş poate dăuna oamenilor, uneori provocând decese. 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici