Singura carte scrisă de Charlie Chaplin, publicată pentru a marca centenarul personajului Charlot

Un roman de Charlie Chaplin, singurul pe care renumitul actor l-a scris vreodată, a fost descoperit în Arhivele Cinematecii din Bologna, care l-a publicat pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la naşterea personajului Charlot.

393 afișări
Imaginea articolului Singura carte scrisă de Charlie Chaplin, publicată pentru a marca centenarul personajului Charlot

Charlie Chaplin (Imagine: Wikipedia)

Romanul "Footlights", prezentat marţi seară, la Londra, a fost scris de regizorul şi actorul britanic în 1948, cu patru ani înainte de marele succes înregistrat de filmul "Luminile rampei/ Limelight" (1952), al cărui scenariu s-a inspirat din această carte.

"Rămas inedit vreme de 60 de ani, păstrat în arhivele Fondului Chaplin", romanul a fost publicat în premieră, în limba engleză, de editura Cinematecii din Bologna, cu aprobarea familiei celebrului actor, precizează un comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei italiene.

Charles Spencer Chaplin s-a născut la Londra în 1889 într-o familie săracă. Adolescent, a început să joace în musicaluri, în cartierul londonez Soho, iar apoi a devenit actor de film.

Pe 2 februarie 1914, în urmă cu un secol, în scurtmetrajul mut "Lupta pentru existenţă/ Making a Living", primul său film de cinema, Charlie Chaplin a interpretat pentru prima dată personajul Charlot, care l-a făcut celebru în lumea întreagă.

"Footlights", singura carte scrisă de Chaplin, spune povestea unei dansatoare şi a unui clovn, care îşi are fără îndoială originea în "scurta, dar decisiva întâlnire dintre Chaplin şi (coregraful rus) Nijinsky în 1916", potrivit biografului celebrului actor, David Robinson.

Romanul "emoţionează prin vitalitatea sa, echilibrul său narativ, libertatea sa" şi printr-un stil literar apropiat de cel al lui Charles Dickens, mai ales în descrierile şi studiul personajelor prezentate, se afirmă în acelaşi comunicat emis de Cinemateca din Bologna.

Cartea este ilustrată cu documente şi fotografii inedite ce provin din arhivele Fondului Chaplin, dar şi cu o serie de iconografii rare ale Londrei anilor '20, epoca în care Charlie Chaplin era tânăr şi s-a format ca actor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici