ŞOCANT: Casa Victoria's Secret acuzată de exploatarea copiilor africani

Victoria's Secret se află în centrul unui scandal uriaş în Statele Unite, după ce presa americană a anunţat că această casă de modă a folosit pentru o colecţie de lenjerie intimă din 2008 bumbacul cules de copii exploataţi în fermele din Burkina Faso.

1724 afișări
Imaginea articolului ŞOCANT: Casa Victoria's Secret acuzată de exploatarea copiilor africani

ŞOCANT: Casa Victoria's Secret acuzată de exploatarea copiilor africani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În ciuda etichetelor care afirmă că acele articole de lenjerie intimă au fost fabricate din "bumbac fără pesticide, cultivat în procent de 10% cu apă provenind din ploi", casa Victoria's Secret a folosit în procesul de fabricare a produselor sale fibre de bumbac provenind din fermele africane care exploatează copii, informează nypost.com.

"Bune pentru femei. Bune pentru copiii care depind de ele", a fost sloganul folosit de Victoria's Secret pentru a lansa, în 2008, o linie specială de lenjerie intimă, despre care conducerea casei de modă a spus că a fost fabricată din bumbac ce provine din "comerţ echitabil".

Casa Victoria's Secret a mers până într-acolo încât chiar s-a mândrit cu faptul că fiecare articol vândut va îmbunătăţi vieţile femeilor şi copiilor din Burkina Faso.

Însă, potrivit Bloomberg News, cele 25 de milioane de articole din acea linie vestimentară, lansată de Sfântul Valentin, erau fabricate din bumbacul recoltat de mulţi copii malnutriţi, care munceau multe ore sub un soare arzător şi care erau de multe ori bătuţi cu mănunchiuri de ramuri de copaci.

Informaţia provine dintr-un raport întocmit în 2008 - dar care nu a fost publicat la acea vreme -, care relatează abuzurile frecvente din regiune şi evenimentele terifiante petrecute la acele ferme, evenimente pe care reprezentanţii casei Victoria's Secret fie le-au ignorat, fie nu le-au văzut niciodată.

Abuzurile sunt descrise în detaliu de Clarisse Kambiré, o adolescentă în vârstă de 13 de ani. Ea a fost adoptată de un fermier care, la fel ca cei mai mulţi dintre vecinii lui, era prea sărac pentru a-şi permite un animal de tracţiune şi un plug, pentru muncile de pregătire a terenurilor sale.

"Este foarte greu şi el mă obliga să fac asta", a spus Clarisse Kambiré pentru Bloomberg News.

Dacă încetinea ritmul în care lucra, din cauza oboselii, "venea lângă mine şi mă bătea", a adăugat ea, amintindu-şi despre loviturile ce îi erau aplicate pe spate cu un mănunchi de ramuri de copaci.

Având la dispoziţie doar propria forţă musculară şi o săpăligă din lemn foarte veche, Clarisse a contribuit la realizarea a peste 500 de şanţuri în care au fost plantate seminţele din care a crescut bumbacul, pe care tot ea l-a cules apoi, cu mâinile goale.

Deşi bumbacul pe care l-a cules a fost cultivat fără pesticide, acest lucru nu înseamnă că producţia a fost obţinută fără costuri.

Clarisse şi ceilalţi copii ca ea îşi petrec zile întregi transportând pe cap găleţi cu îngrăşământ din bălegar, pe care îl aduc de la o groapă de compost, aflată la aproape un kilometru de terenurile cultivate.

Stând aplecată, Clarisse presară apoi cu mâinile goale acel îngrăşământ natural în jurul fiecăreia din miile de plante de bumbac.

"Este foarte dureros, pentru că trebuie să fac acest lucru până când el îmi spune că am voie să mă opresc", a spus ea.

Purtătoarea de cuvânt a companiei care deţine casa Victoria's Secret, Limited Brands Inc., a spus că directorii grupului sunt şocaţi de acuzaţiile aduse.

"Luăm foarte în serios aceste afirmaţii. Standardele noastre interzic în mod expres munca copiilor", a adăugat Tammy Roberts Myers.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici