Sophia Loren vine pentru prima dată în România la TIFF 2016

Actriţa Sophia Loren vine pentru prima dată în România, ca invitat special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde va primi Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a celei de-a 15-a ediţii, pe 4 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, potrivit tiff.ro.

1097 afișări
Imaginea articolului Sophia Loren vine pentru prima dată în România la TIFF 2016

Sophia Loren vine pentru prima dată în România la TIFF 2016 (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Legendă a cinematografiei mondiale, divă inconfundabilă a marelui ecran şi una dintre cele mai intens celebrate frumuseţi din lume, Sophia Loren vine pentru prima dată în România, ca invitat special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, a anunţat site-ul festivalului.

Sex simbol al anilor '50 - '70, cu o popularitate internaţională neegalată de nicio altă actriţă italiană, Sophia Loren va primi Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a celei de-a 15-a ediţii, pe 4 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

De asemenea, pe 3 iunie, de la 18.30, la Casa de Cultură a Studenţilor, actriţa va lua parte la o proiecţie specială în onoarea ei.

Participarea Sophiei Loren la festival este posibilă datorită colaborării dintre TIFF şi Asociaţia Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj, co-organizator al evenimentului.

Preşedinta Asociaţiei Femeilor de Afaceri Cluj, Mihaela Rus, a declarat: "Suntem onorate să susţinem prezenţa la Cluj a uneia dintre cele mai talentate, puternice şi apreciate femei din lumea filmului".

"Este una dintre întâlnirile pe care mi le-am dorit de foarte mulţi ani la TIFF şi mă bucur că se întâmplă, în sfârşit. Sophia Loren este idolul multor generaţii, o prezenţă tonică şi şarmantă, cu o popularitate enormă în orice colţ al lumii. E o onoare s-o avem la TIFF şi o bucurie, sper, pentru clujeni să o întâlnească, la prima ei venire în România. Ea se alătură unui şir de personalităţi puternice care au fost celebrate în cei 15 ani de TIFF, de la Claudia Cardinale, Annie Girardot, Vanessa Redgrave, la Catherine Deneuve şi Geraldine Chaplin", a declarat şi preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu.

La 81 de ani, Sophia Loren admite că se simte flatată de statutul de sex simbol şi că l-a acceptat toată viaţa ca pe imens compliment.

La începutul anului, diva italiană a susţinut un turneu în SUA, întâlnindu-se cu publicul în cadrul unui eveniment special numit "An Evening with Sophia Loren". Actriţa şi-a rememorat viaţa şi cariera fabuloasă, pornind de la anii copilăriei în Napoli – Sofia Villani Scicolone s-a născut pe 20 septembrie 1934 –, trecând prin anii de după război, când era remarcată în concursuri de frumuseţe la doar 14 ani, primele roluri în filmele lui Vittorio de Sica, regizorul care a descoperit-o, Hollywood-ul, întâlnirile ei cu mari actori ai vremii, premiile, iubirile, familia. Toate se regăsesc şi în volumul de memorii publicat în 2014 - "Yesterday, Today, Tomorrow: My Life".

În cele şase decenii de cinema, Sophia Loren a jucat în aproape 100 de filme, lucrând îndeaproape cu marii regizori ai vremii, de la Vittorio de Sica, George Cukor, Charlie Chaplin, Mario Monicelli şi Ettore Scola la Robert Altman.

Şi-a început cariera de actriţă în 1950, la vârsta de 15 ani, iar primul său rol important a fost în "L’Oro di Napoli" (1954), al lui De Sica. "Peccato che sia una canaglia/ Too Bad She's Bad" (1954) a fost primul film alături de Marcello Mastroianni, actorul care avea să-i devină un colaborator constant pe marele ecran. Printre ele, "Matrimonio all'italiana" (1964), pentru care a fost nominalizată la Oscar, comedia "La moglie del prete" (1970) şi "Ieri, oggi, domani/ Yesterday, Today, Tommorow", cu o scenă de striptease care a intrat în istorie.

Sophia Loren i-a avut ca parteneri de platou pe Cary Grant, Peter Sellers, Clark Gable, Frank Sinatra, Gregory Peck, Jack Lemmon, Paul Newman, Marlon Brando.

Momentul care a propulsat-o printre marile staruri de cinema ale lumii a fost anul 1958, când a semnat un contract cu studioul Paramount, la Hollywood. În 1961, rolul dramatic al mamei din "La Ciociara" (1961), în regia lui Vittorio de Sica, i-a adus 22 de premii internaţionale, inclusiv unul de interpretare la Cannes şi un Oscar, devenind prima actriţă premiată cu statueta pentru un film străin şi prima actriţă italiană distinsă cu acest trofeu.

La apogeul carierei sale, a fost plătită cu un milion de dolari ca să joace în "The Fall of the Roman Empire" (1964). Ultima peliculă din lunga colaborare cu Vittorio de Sica a fost "Il viaggio" (1974), în care a jucat alături de Richard Burton.

Cea mai recentă apariţie a sa este într-un scurtmetraj, "Voce umana" (2014), regizat de unul dintre cei doi fii ai săi, Edoardo Ponti.

Sophia Loren a fost recompensată de-a lungul carierei şi cu patru trofee Globul de Aur pentru World Film Favorite – Female, prestigiosul Cecil B. DeMille Award, un Premiu BAFTA şi deţine recordul de a fi distinsă cu şase Premii David di Donatello pentru cea mai bună actriţă. În 1991, a fost onorată de Academia Americană de Film pentru întreaga carieră, fiind declarată o "comoară a cinematografiei mondiale", iar în 1999 a fost recunoscută de către American Film Institute drept una dintre marile legende ale epocii de aur de la Hollywood. Mick Jagger şi Keith Richards i-au dedicat o melodie - "Pass the Wine (Sophia Loren)".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici