Structuri misterioase dispuse într-un model neaşteptat au fost descoperite în spaţiu

Oamenii de ştiinţă au descoperit o serie de "structuri" în universul nostru, toate dispuse după un model neaşteptat.

5934 afișări
Imaginea articolului Structuri misterioase dispuse într-un model neaşteptat au fost descoperite în spaţiu

Structuri misterioase dispuse într-un model neaşteptat au fost descoperite în spaţiu

Structurile vaste se află în mijlocul galaxiei noastre Calea Lactee şi indică spre gaura neagră din centrul acesteia. Există sute de astfel de structuri, fiecare având o lungime de cinci până la 10 ani lumină, spun cercetătorii.
 
"A fost o surpriză să găsim brusc o nouă populaţie de structuri care par să fie îndreptate în direcţia găurii negre", a declarat Farhad Yusef-Zadeh, de la Universitatea Northwestern, care a condus cercetarea.
 
"Am fost de fapt uimit când le-am văzut. A trebuit să depunem multă muncă pentru a stabili că nu ne păcălim singuri. Şi am descoperit că aceste filamente nu sunt întâmplătoare, ci par să fie legate de fluxul de ieşire al găurii noastre negre. Studiindu-le, am putea afla mai multe despre rotaţia găurii negre şi despre orientarea discului de acreţie. Este o satisfacţie atunci când găseşti ordine în mijlocul unui câmp haotic al nucleului galaxiei noastre".
 
Oamenii de ştiinţă nu au nicio explicaţie confirmată pentru provenienţa structurilor, iar multe aspecte legate de existenţa lor rămân un mister. Dar o posibilă explicaţie este că au fost aruncate după o activitate de acum câteva milioane de ani, potrivit Independent
 
La începutul anilor 1980, profesorul Yusef-Zadeh a descoperit un set de filamente gigantice, unidimensionale, care atârnau în galaxia noastră, în apropiere de Sagittarius A*, gaura neagră din inima Căii Lactee. Noile filamente, nedescoperite anterior, sunt mult mai scurte şi se întind transversal, întinzându-se de la gaura neagră.
 
"Întotdeauna ne-am gândit la filamentele verticale şi la originea lor", a spus el. "Sunt obişnuiţi ca ele să fie verticale. Nu m-am gândit niciodată că ar putea exista şi altele de-a lungul planului".
 
Ele diferă şi în diverse alte moduri: filamentele verticale descoperite anterior sunt mult mai lungi şi mult mai numeroase.
 
Cercetarea este descrisă într-o nouă lucrare, "The Population of the Galactic Center Filaments: Position Angle Distribution Reveal a Degree-scale Collimated Outflow from Sgr A* along the Galactic Plane", publicat în The Astrophysical Journal Letters.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici